Нідерланди остаточно ратифікували Угоду про асоціацію України з ЄС

У Королівстві Нідерланди опублікований закон про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, який 1 червня підписав король Віллем-Олександр, а 13 червня він був підписаний в Міністерстві юстиції країни.

Про це йдеться в офіційному повідомленні уряду Нідерландів, пише Громадське.

Закон, який схвалює Угоду про асоціацію між Європейським Союзом і Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами, з одного боку, та Україною, з іншого боку, повинен набути чинності на наступний день після публікації в урядових виданнях, тобто 15 червня.

Закон був прийнятий в Сенаті 8 липня 2015 року, проте 6 квітня 2016 року в Нідерландах відбувся консультативний референдум щодо Угоди.

«Проти» проголосували 61% учасників референдуму, «за» — більше 38%. Явка склала 32,28%.

Потім 15 грудня 2016 року на саміті ЄС лідери Євросоюзу погодилися з пропозиціями прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, спрямованими на розблокування ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Пропозиції Нідерландів були оформлені у вигляді додатку до Угоди.

«Документ не містить гарантій колективної безпеки і не призведе до якогось військового співробітництва. Також це не дозволяє українцям працювати в ЄС. Україна не отримає жодних екстра-фондів, грунтуючись на цій Угоді про асоціацію. І, нарешті, Україна повинна робити все можливе для боротьби з корупцією», — заявляв глава уряду Нідерландів.

30 травня 2017 року Нідерландах був схвалений законопроект про набуття чинності закону від 8 липня 2015 року про схвалення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

12 червня глава Представництва Європейського Союзу в Україні Хьюг Мінгареллі заявив, що Угода про асоціацію з Євросоюзом остаточно вступить в силу 1 вересня.

єс економіка україна

Знак гривні
Знак гривні