Міжнародне опитування по обидва боки фронту: людей окупованого Донбасу зовсім не втрачено (ІНФОГРАФІКА)

Центр східноєвропейських досліджень (ZOiS), який базується в Німеччині, провів масові соцопитування на Донбасі по обидві сторони розмежування. Опитування було зроблено ще у грудні 2016, але тільки зараз інформація оброблена й оприлюднена.

Один з основних висновків, які робить Центр - окупований Донбас зовсім не "втрачено" для Києва: багато людей залишаються, умовно кажучи, "проукраїнськими" (сторінка 3 дослідження - висновки)

Все інше більш передбачуване: люди по обидва боки лінії розмежування скептичні щодо НАТО та ЄС, і там і там дуже низький рівень довіри до будь-яких політичних інститутів.

Лише чверть в "ДНР-ЛНР" відчули себе "більш російськими", для більшості нічого не змінилось, а 8.5% відчули себе "більш українськими". Таким чином, пише ZOIS, уявлення про регіон як "ідеологічно втрачений" для Києва - хибне: все більш диференційовано.

Ще один цікавий і, можливо, несподіваний висновок: навіть на окупованих територіях люди не звинувачують у війні Україну. Вони вбачають натомість "західне втручання". Втім, є ще варіант, позначений як "місцеві". Він звучав так: "реакція місцевого населення на дії уряду".

Так звана "федералізація" на підконтрольних територіях більше не популярна - в основному через те, що її явно пропагувала Росія, чим дискредитувала, - вважає ZOIS.

Майже 65% на підконтрольному Донбасі та 20% у так званих "ДНР-ЛНР" вважають, що "ДНР-ЛНР" мають просто повернутися додому - в Донецьку й Луганську області, без особливого статусу.

Питання про "повну незалежність республік", судячи з цього опитування, серед мешканців Донбасу навіть не стоїть.

Серед інших результатів дослідження: дуже низький рівень довіри до Порошенка по обидва боки лінії розмежування, як і до українських ЗМІ.

Дещо вищий рівень довіри, але не набагато, до Путіна та російських ЗМІ на окупованих територіях.

Деполітизація на на підконтрольних територіях, натомість політизація на окупованих.

Підтримка ринкових реформ по обидва боки фронту.

Відторгнення навіть теоретичної перспективи вступу до ЄС та НАТО по обидва боки.


Детальніше - у звіті (англійська, PDF)

***

Основний висновок дослідників:

різниця між думками населення на підконтрольних частинах Донбасу та "ДНР-ЛНР" не така велика, як прийнято думати чи як можна очікувати внаслідок поглиблення де-факто відокремлення самопроголошених республік та різних ЗМІ на різних територіях.

Під час дослідження було опитано по 1200 людей на підконтрольних і непідконтрольних територіях. З міркувань безпеки як опитувачів, так і респондентів - на непідконтрольних територіях опитування проводилося шляхом телефонних інтерв'ю, тому там можливі більші похибки. Натомість, опитування на підконтрольному Донбасі науково репрезентативні.

донеччина інфографіка луганщина соціологія

Знак гривні
Знак гривні