В день пам'яті про депортацію окупанти знов репресували кримських татар (ВІДЕО)

Російська влада анексованого Криму 18 травня блокує жалобні заходи, які кримські татари проводять у День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. Крім того, є повідомлення про затримання кримських татар російськими силовиками під час пам’ятних заходів.

Про це пише Громадське.

За інформацією голови ЦВК Курултаю Заїра Смедляєва, затримання відбулись, зокрема, у Сімферополі.

Саме у сквері біля залізничного вокзалу Сімферополя зібралися понад сто людей, щоб вшанувати пам'ять загиблих в результаті депортації.

«У Бахчисараї камінь, до якого покладали завжди квіти, заблокували поліцейською машиною», – пише журналіст Антон Наумлюк.

«Ось так почався ранок 18 травня в Бахчисараї. Підхід до меморіальної дошки пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу впритул перегороджений автомобілем з георгіївською стрічкою на лобовому склі. Поруч чергує співробітник поліції», – повідомляє донька заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова Айше.

Після суперечок, авто таки відігнали.

Також повідомляється, що у Бахчисараї затримали п'ять автомобілів з кримськотатарськими прапорами. Щодо п'ятьох водіїв складають протокол про несанкціонований автопробіг.

Тим не менш, кримські татари на анексованому півострові 18 травня вивішують на своїх подвір’ях жалобний чорний і національний блакитний прапори. Про це повідомив громадський активіст Ленур Іслямов.

Також у містах відбуваються покладання квітів до меморіальних знаків.

«Хапають тих, хто прийшов покласти квіти до пам'ятних знаків, не дають зібратися разом і вшанувати пам'ять загиблих. Знову роблять з кримських татар екстремістів і терористів»,– підсумовує член Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель.

Нагадаємо, 18 травня 1944 року почалася депортація сталінським режимом із Криму близько 200 тисяч кримських татар. Майже половина депортованих загинула в дорозі чи на місцях вигнання. В Україні ця депортація визнана геноцидом.

крим окупація татари трагедія репресії історія

Знак гривні
Знак гривні