Звільнений голова ФБР відмовився пояснювати відставку - але ЗМІ висловлюють версії

Звільнений президентом Дональдом Трампом із посади директора ФБР Джеймс Комі відмовився з'ясовувати причини своєї відставки.

Він написав це у прощальному листі екс-колегам, пише Укрінформ.

"Я давно вважаю, що будь-який президент може звільнити будь-якого директора БР з будь-якої причини або без причини зовсім. Я не збираюся витрачати час на прийняте рішення і на те, як воно було виконано. Сподіваюся, ви теж не будете. Воно прийнято, у мене все буде добре, хоча я буду дуже сумувати за вами і по нашій справі», – написав Комі.

Раніше стало відомо, що Трамп звільнив Комі за рекомендаціями генпрокурора Джеффа Сешнса і його першого заступника Рода Розенстайна, хоча термін контракту з директором ФБР закінчувався лише в 2023 р.

Трамп і Комі в Білому Домі

Controversy

Звільнення Трампом директора ФБР викликало хвилю здивовано-обурливих коментарів з боку конгресменів та низку прискіпливих запитань з боку ЗМІ, - пише Дмитро Гомон для Еспресо. - Президента запідозрили в тому, що він хоче призупинити або ж уповільнити розслідування зв'язків людей з його оточення з Росією. Його проводило саме ФБР.

До того ж звільнення відбулось напередодні візиту міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова у США, де він зустрічатиметься не лише зі своїм колегою Рексом Тіллерсоном, а й з самим Трампом. Цікаво, що останній раз очільник російського МЗС був у Вашингтоні в довоєнному 2013 році. Один із пунктів розмови - Україна.

Для Трампа питаня "російського досьє" дуже болісне, бо ставить під сумнів його легитимність. Одна справа, якщо ти був обраний "сердитими американцями" завдяки проривній програмі. І зовсім інша, якщо тобі допомогли "заокеанські друзі", хакнувши сервери демократів та виклавши привселюдно їхню брудну білизну.

Що буде з розслідуванням "російського досьє"

"Новий директор, якого обере Трамп, може вирішити припинити розслідування взагалі, або ж не проводити його так агресивно, як то робив Комі", - пише The Associated Press.

Новий директор також може відмовитися співпрацювати з комісіями Конгресу, які проводять власні розслідування. А вони покладались саме на інформацію від ФБР.

Проте Трампу не вдасться блокувати надходження матеріалів розслідування до суду, бо він не контролює велике журі, пише газета The Guardian. Велике журі - юридичний орган, що складається з присяжних і має право висувати звинувачення та проводити розслідування, а також відповідає за передачу справи в суд. Очолює розслідування, як правило, федеральний прокурор.

Якщо вірити телеканалу CNN, то федеральні прокурори надіслали повістки великого журі людям з оточення колишнього радника Трампа з питань нацбезпеки Майкла Флінна. Це той самий, який таємно вів перемовини з російським послом Кисляком і якого президент звільнив у лютому після скандалу.

Невдало обраний час

Англомовні ЗМІ вказують, що за дивним збігом Комі був звільнений саме тоді, коли розслідування по "російському досьє" значно пришвидчилось і почало приносити перші результати. Через це сенатор Боб Кейсі заявив, що Трамп діє "по-ніксонівськи".

Він натякав на рішення президента Річарда Ніксона у розпал Вотергейтського скандалу звільнити спеціального прокурора, який розслідував цю справу. Це врешті решт призвело до початку процедури імпічменту, під тиском якої Ніксон був змушений подати у відставку. Досі це був єдиний випадок, коли президент США пішов у відставку через недовіру.

У ніч, коли був звільнений Комі, на CNN вийшов репортаж, який свідчив, що розслідування ФБР дуже серйозне. "У ФБР є інформація, яка свідчить, що люди з оточення Дональда Трампа підтримували зв'язок з підозрюваними російськими оперативниками та могли координувати публікацію інформації, яка зашкодила кампанії Хілларі Клінтон", - стверджує телеканал.

За два дні до звільнення, у понеділок, 8 травня, Комі давав свідчення в Конгресі. Там він сказав, що ФБР розпочало розглядати можливу координацію дій між людьми Трампа і росіянами, оскільки бюро зібрало "достовірні підтвердження". Він також згадав про доказову базу щодо американця, який міг діяти як агент іноземних сил.

Також під час слухань Комі заявив, що Росія є "найбільшою загрозою для будь-якої нації на Землі, враховуючи її наміри і можливості".

Комі думав, це розіграш

Керівників ФБР у США призначають строком на 10 років і не чіпають, коли міняється президент. Це дозволяє їм зберігати незаангажованість. Поки що єдиним, хто порушив традицію, був Білл Клінтон. У 1993 році він звільнив директора ФБР Вільяма Сешнса за те, що той використав літак бюро у приватних цілях.

Комі призначив Барак Обама у 2013 році, а з Трампом у нього складались дуже дивні стосунки. Під час виборчої кампанії Трамп його то лаяв, то хвалив. Це залежало від дій Комі стосовно Хілларі Клінтон та її приватної електронної скриньки, яку вона використовувала для службового листування.

На другий день після інавгурації Трамп обійняв Комі під час зустрічі та жартома сказав: "Він став більш знаменитий, ніж я". А днями він заявив, що Комі - то краще, що траплялося з Клінтон, бо він "дав їй перепустку для багатьох поганих вчинків".

Цікаво, що сам директор ФБР дізнався про своє звільнення під час зустрічі з агентами бюро в Лос-Анджелесі. На телеекранах з'явилася "гаряча новина" про його звільнення. Він пхикнув та продовжив свою промову. Спершу він вирішив, що його розіграли.

Офіційно звільнення Комі в Білому Домі пояснили його занадто бурхливою діяльністю під час передвиборчої кампанії. В адресованому йому листі Трамп пише, що погоджується з думкою міністерства юстиції: директор ФБР нездатний ефективно керувати бюро.

У заяві Білого Дому сказано, що Трамп керувався рекомендаціями заступника генпрокурора Рода Розештайна і генпрокурора Джеффа Сешнса. Останній, до речі, також не без гріха - після його призначення з'ясувалося, що він кілька разів зустрічався з російським послом і не повідомив про це під час призначення.

Розенштайн у своїх рекомендаціях розкритикував Комі за те, що він робив публічні заяви про розслідування листування Клінтон і навіть провів на цю тему прес-конференцію.

Утім, як вже було сказано, мало хто вірить у те, що причиною звільнення Комі справді стали його неоднозначні кроки під час перегонів, якими він то підігрував Клінтон, то, навпаки, закопував її.

Конгресмени-демократи вже засудили звільнення Комі. Більшість республіканців схвалила це, але далеко не всі. Наприклад, конгресмен-республіканець Джастін Амаш вважає, що тепер необхідно створити незалежну комісію щодо Росії. Інші говорять, що рішення несвоєчасне.

Звісно, Трампу, попри заяви його політичних суперників, доля Ніксона поки що не загрожує. Він, на відміну від винуватця Уотергейта, має довіру власного оточення. Але якщо він намагався "заглушити" російський скандал, то вийшло в нього це погано. Навпаки, тема набула додаткового резонансу.

сша скандал трамп

Знак гривні
Знак гривні