Порошенко натяком порівняв путінську Росію з гітлерівською Німеччиною

Порошенко з нагоди Дня пам'яті про Другу світову закликає не допустити тріумфу агресора, як 77 років тому.

Друга світова - найжахливіша в історії війна, яка забрала 65 мільйонів убитих по всьому світу, з них - від восьми до десяти мільйонів - українці.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час акції "Перша хвилина миру" в Національному музеї історії України у Другій світовій війні.

Він нагадав, що в Україні велися активні бойові дії, в яких було задіяно близько шістдесяти відсотків дивізій Вермахту і половину частин Червоної армії.

"Та війна - то понад два мільйони вивезених на примусові роботи дівчат та юнаків з України. То - каторга й концтабори. То - Бабин Яр, де минулої осені ми у великій скорботі відзначили сімдесят п'яті роковини однієї з найстрашніших сторінок в історії України - трагедії євреїв, трагедії українців, росіян, ромів та багатьох інших народів. Ми пам'ятаємо і завжди будемо пам'ятати, що близько півтора мільйона українських євреїв було знищено нацистами", - зазначив Порошенко.

"Вінстон Черчіль писав, що з-поміж усіх народів, які опинилися під владою нацистів, чи не найбільше постраждав український народ. "Але, разом з тим, він ціною мільйонів своїх представників зробив величезний внесок у перемогу у Другий світовій війні…". Це каже Черчіль. В Росії ж дехто каже, що нібито вона, Росія, виграла б війну і без України. Яка ж неправда! Майже сім мільйонів солдат в семи, як мінімум, арміях - така географія української боротьби проти нацизму. Ми, на відміну від Москви, не збираємося приватизовувати велику спільну перемогу усіх народів Радянського Союзу та країн антигітлерівської коаліції. Але й зрікатися своєї вагомої частки в подоланні нацизму - теж не будемо. І нікому і ніколи не вдасться применшити подвиг наших предків", - заявив Порошенко.

За його словами, проти нацизму найбільша кількість українців, шість мільйонів, билася в рядах Червоної армії. Ще сто тисяч - в лавах Української Повстанської Армії та 250 тисяч - у Збройних Силах країн-членів антигітлеровської коаліції.

"Саме тому сьогодні в Києві на Майдані ми відкрили виставку, на якій представлені історії українців, які воювали не лише в Червоній чи Українській повстанській арміях, але й у французьких, британських, канадських, американських збройних силах та інших арміях. Вони, українці, вкрили себе бойовою славою в битвах на рівнинах Європи, в пустелях Північної Африки та на безмежних просторах Тихого Океану", - сказав Президент.

"Відзначаючи сьогодні День пам'яті та примирення ми в першу чергу віддаємо данину поваги мільйонам наших співвітчизників, які рятували від нацизму Україну, Європу та світ. Але це ще і свого роду відкритий урок історії, під час якого ми всі маємо згадати, чому сталася така трагедія як Друга світова. І зрозуміти, що робити, аби ніколи більше не трапилася Третя. Це в Росії до 9 травня виголошують зараз гасло "Ми можемо повторити". А ми, як і вся Європа, прагнемо до того, аби подібного ніколи і ніде більше не трапилося. Відчуйте різницю між "можемо повторити" і never again, "ніколи більше".

Різниця очевидна, і носить цивілізаційний характер. Катастрофі можна було би запобігти, якби нацистський агресор своєчасно був зупинений спільними зусиллями демократичних держав. Починаючи з середини тридцятих років Гітлер свідомо і безкарно трощив систему європейської безпеки, порушував чинні договори, поглинав все нові й нові землі. Заклики поодиноких політиків припинити спроби умиротворення агресора лунали неначе "глас вопіющого в пустелі".

Минулого місяця в Королівському інституті міжнародних відносин в Лондоні я так само, як і сьогодні, цитував Черчіля. Великий британець мудро попереджав тих, хто вважав за потрібне добре годувати крокодила, що хижа тварина врешті-решт схарчить і їх самих, - ну хіба що останніми.

Сказано було 77 років тому, але ж як актуально та злободенно звучить і тепер. Пам'ятаючи уроки історії ми маємо не допустити тріумфу агресора. Чергова помилка може коштувати життя мільйонів і мільйонів. В Україні цей урок дуже добре засвоїли. Потроху, до речі, це усвідомлення приходить і до інших.

"Росія є найбільшою загрозою на Землі з огляду на її спроможності та її наміри", - це директор Федерального бюро розслідувань США Джеймс Комі днями. Він це сказав, коментуючи загрози американській демократії з боку Росії. Як і в часи Другої світової, сьогодні ми, українці, на передовій. Саме на нашій території розгорнувся фронт протистояння агресору, фронт боротьби за цінності демократії та верховенства права, фронт за вільний світ", - наголосив Президент.

Цензор

історія агресія росія порошенко

Знак гривні
Знак гривні