Може, книжки палитимемо? Церква звинуватила ковалів у відьомстві за фентезі (ДОКУМЕНТИ)

В Івано-Франківську релігійні організації звинуватили ковалів в окультизмі та відьомстві. Ковалі мають намір викувати шестиметрову вежу за мотивами популярного українського циклу фентезі «Часодії».

Представники релігійних громад різних конфесій запідозрили організаторів свята в окультизмі через намір викувати шестиметрову вежу з популярного циклу підліткових фентезі української письменниці Наталії Щерби.

Автори листів, які за змістом дуже схожі між собою, побачили у майбутній спільній роботі ковалів «відверто антихристиянські, магічні, окультні ідеї» та просять міського голову або вплинути на організаторів, щоб вони змінили конструкцію, або «терміново і негайно заборонити встановлення відьомської вежі».

УГКЦ також взяла участь

Тут іще й інші церкви.

Відповідь ковалів

"Наша організація впродовж 15 років дбає про добрі християнські цінності. Організаторами фестивалю «Свято Ковалів» було відреставровано багато християнських храмів Прикарпаття та України...», - відреагували на звинувачення організатор фестивалю", - відреагували ковалі.

Примирення не вийшло

ZAXID.NET наводить головні тези ковальсько-християнської суперечки, підготовані на основі публікацій івано-франківських видань.

На фестиваль «Свято ковалів», який відбудеться в Івано-Франківську з 5 до 7 травня, мають з’їхатися близько 200 учасників з 12 країн. За словами співорганізатора свята Сергія Полуботька, Івано-Франківськ є єдиним містом в Україні, яке завдяки цьому фестивалю належить до «ковальських міст Європи».

Щороку учасники фестивалю виковують різні металеві скульптури, які потім даруються місту. Цього року на «Святі ковалів» мали б викувати «часову вежу», ідея якої пов'язана із циклом дитячого фентезі «Часодії» письменниці Наталії Щерби. Обрана тема і стала причиною конфлікту, адже релігійні громади звинуватили учасників фестивалю в окультизмі, відьомстві, магії тощо. Кілька релігійних громад та громадських організацій звернулись до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцинківа із закликом втрутитись в дії організаторів фестивалю.

«Коли ми взяли за основу казку Наталії Щерби про час, то не вбачали в цьому ніяких окультних підтекстів. Ми не можемо передбачити, які саме елементи за цією тематикою створять ковалі. У нас завжди проходить відбір робіт з точки зору ремесла. До нас приїжджають учасники з різними віросповіданнями, і ми ніколи не ліземо їм в душу. Ми безумовно надалі будемо більш прискіпливими. Але головна наша мета – творити скульптури якісно, з любов’ю та добром», - каже Сергій Полуботько.

«Казка ніколи не може бути поганою для християн жодної країни. І дух і позитив фестивалю в тому, що ковалі спільно творять скульптуру. Питання символізму потребує симпозіуму релігієзнавців. А ті ярлики, які повісили на нас, – несправедливі», - вважає співорганізатор фестивалю Віктор Вінтоняк.

Щороку до Івано-Франківська приїжджає чимало ковалів з десятка різних країн світу

Серед аргументів, чому ковалям варто відмовитись від кування елементів до часової вежі – виявляється, таке «ворожіння» може призвести до війни та голоду.

«Ворожіння і все негативне від інших народів брати не можна. Не наслідуйте це, бо прийде велике покарання – війна, голод. Ворожбитство зараз дуже поширене, люди йдуть до них і гинуть. Треба подивитися, до чого схилятимуть ці дії, і чи потрібно це нам. Відьомські практики приведуть покарання. Якщо хтось з ковалів до нас не приїде, то приїдуть інші, які принесуть світло. Інакше зло прийде до нас», - вважає отець Порфирій Шумило з монастиря отців Василіян УГКЦ.

люди двадцять першого століття!

Письменник і культуролог Володимир Єшкілєв поставився до ситуації з іронією, а також намагався закликати усіх учасників розмови до толерантності:

Може, ще попалити книжки в бібліотеках, це теж публічний простір?

Якщо ми зараз почнемо вилучати з публічного простору те, що можна назвати магією, давайте заберемо Лесю Українку, мавка - це ж магічна істота.

маразм прикарпаття Церква

Знак гривні
Знак гривні