Росія збирається зробити з анексованого Криму офшор - щоб туди зливали нечесні гроші анонімно

Заступник голови Держдуми з міжнародних справ Олексій Чепа (партія «Справедливая Россия») готує проект поправок до законодавства, які дозволять встановити в анексованому Криму офшорний режим.

Про це пише «Коммерсант».

Видання зазначає, що запропоновані депутатом заходи допоможуть інвесторам, які бажають «вкластися в Крим», зберегти анонімність і «не боятися санкцій».

У проекті передбачається введення до Цивільного кодексу нового виду товариства з обмеженою відповідальністю — «Міжнародна компанія».

Планують також додати статті «Міжнародні трасти» та «Сімейні фонди». У першій статті йтиметься про організації та передання їй іншими особами у власність трастових фондів, у другій — про організації, які керують майном творця фонду, а також членів його сім’ї «чи інших вказаних ним конкретних осіб».

Поправки передбачають, що на податковий облік ці компанії будуть ставати за місцем реального проживання. Таким чином, якщо особа перебуває за межами Росії, то її визнають нерезидентом і виведуть з-під податкового контролю в РФ.

У «законі» про діючу пенсійну систему Криму і Севастополі вільної економічної зони може з’явитися розділ «Міжнародна транзитна зона».

Це стосується окремих ділянок порту, де буде діяти спеціальний режим ведення бізнесу: доходи резидентів повністю звільнять від ПДВ, податків на прибуток і майно. При цьому учасники будуть зобов’язані заплатити податковий збір в розмірі € 1,5 тисячі.

Пропонується також іноземним банкам, страховим компаніям, пенсійним фондам і брокерським компаніям, що бажають відкрити відділення в анексованому Криму, дозволити працювати без ліцензії, якщо вони вже отримали її в своїй державі.

Для іноземців пропонують ввести безвізовий режим, а для інвесторів, що вклали в облігації Криму і Севастополя від 1 млн євро, спростити правила отримання громадянства РФ.

Партнер юридичної компанії Paragon Advice Олександр Захаров пояснив, що ці пропозиції «йдуть врозріз» з діями G20 і Організації економічного співробітництва і розвитку по боротьбі з офшорами.

«Ми не офшор вводимо, а боремося з санкціями, які можуть загрожувати бізнесу, що працює в Криму», — заявив Чепа «Коммерсанту».

Громадське

крим анексія окупація

Знак гривні
Знак гривні