Вчені виростили ягнят у штучних матках - пластикових пакетах (ВІДЕО)

Команда дослідників у дитячій лікарні Філадельфії на чолі з Аланом Флейком займається створенням апарату пластиковї штучної матки.

Наприкінці квітня вчені відзвітували про успішну перевірку системи на тваринах, про це йдеться у статті, опублікованій у журналі Nature Communications.

Це означає, що в разі успішного завершення цього винаходу можна буде рятувати передчасно народжених людських немовлят, навіть народжених "дуже" передчасно - зараз передчасні пологи є основною причиною смерті немовлят.

Зародок ягняти помістили у штучну матку на терміні, який еквівалентний 22-му тижню вагітності у людей - і виростили здоровим до необхідного для нормального народження терміну:


Сама штучна матка являє собою стерильний, запаяний пластиковий пакет відповідного об’єму, який заповнений сольовим розчином та імітує амніотичну рідину.

У своїх випробуваннях медики використовували вісім ягнят впродовж 105-120 днів внутрішньоутробного розвитку. Це еквівалетно 23-24 тижням життя у людей.

Всі тварини вижили і протягом чотирьох тижнів «дозрівання» сформували здорові, готові до народження тварин органи.

Серце зростаючого ягняти перекачує кров через пуповину, проводячи її через газообмінник та штучну легеню. У ній же в кров додають необхідні медичні препарати.

Тепер автори готові переходити до найвідповідальнішого етапу – створення штучної матки для людських немовлят.

За матеріалом Громадського

наука майбутнє технології

Знак гривні
Знак гривні