В Арканзасі засуджених до смертної кари хочуть стратити конвеєром: спливає термін придатності препарату для ін'єкції

Вперше з 2005 року в американському штаті Арканзас було виконано смертний вирок. У четвер, 20 квітня, у в’язниці міста Греді помер від дії смертоносної ін’єкції 51-річний вбивця Леделл Лі.

Передає «Німецька хвиля» з посиланням на інформагенцію AP.

За даними представників влади, страта тривала 12 хвилин. Сам Лі відмовився скористатися правом на останнє слово перед виконанням вироку, зазначається в повідомленні. Лі засудили до страти за скоєне 1993 року вбивство його сусідки.

Страті передувала безпрецедентна судова тяганина, остаточну крапку в якій поставив Верховний суд США.

24 квітня в Арканзасі планують провести ще дві страти. Загалом до кінця квітня влада штату мала намір стратити загалом вісім засуджених до смерті злочинців.

Засуджені до смертної кари в Арканз

Утім, юридична можливість реалізації планів влади щодо інших семи страт і досі залишається під питанням, адже судова тяганина щодо них триває.

Раніше такий поспіх губернатор штату пояснив тим, що наприкінці місяця спливає термін придатності одного з препаратів, які використовують у процесі виконання смертних вироків.

Отримати новий запас препарату непросто, оскільки європейські постачальники відмовляються постачати цей препарат США через повідомлення про можливу болісну смерть засудженої до смертної кари людини.

Мідазолам – один із лікарських засобів, які використовують у процесі виконання смертного вироку для того, аби засуджені втрачали свідомість. У США використання цього препарату вважається суперечливим після того, як у квітні 2014 року засуджений до смертної кари Клейтон Локетт понад 40 хвилин залишався при свідомості після ін’єкції мідазоламу та помер болісною смертю.

Європейські виробники мідазоламу відмовляються постачати до Сполучених Штатів додаткові партії препарату. Термін придатності наявних запасів невдовзі закінчиться, тому в Арканзасі й поспішають виконати смертні вироки.

Правозахисні організації неодноразово критикували плани влади Арканзасу. Проти них також виступали учасники акцій протесту в столиці штату минулих вихідних.

Протягом останніх десяти років у Арканзасі не виконували смертних вироків.

Правозахисники закликали владу Арканзасу призупинити виконання смертних вироків. Очільниця американського відділення міжнародної правозахисної організації Amnesty International (AI) Еріка Гевара Розас розкритикувала рішення влади Арканзасу. На її думку, ідеться про «конвеєр смерті, який ось-ось увімкнуть».

Німецька хвиля, Зік

сша маразм

Знак гривні
Знак гривні