На Церері виявили річки з льоду (ФОТО)

Аналіз знімків із зонда Dawn показав, що поклади льоду на поверхні карликової планети Церери, розташованої в поясі астероїдів, є своєрідними «льодовими річками», які течуть від полюсів до її екватору, що споріднює карликову планету з Землею і Марсом. Про це йдеться в журналі Nature Geoscience.


Сторінка місії Dawn на сайті NASA

крижана гора на Церері, фото NASA

«Присутність великої кількості льоду в корі Церери говорить про те, що вода може широко зустрічатися в надрах ще невивчених астероїдів, що мешкають між орбітами Марса і Юпітера. Ці запаси льоду можуть допомогти нам зрозуміти, звідки взялася вода на Землі, а також служити цінним ресурсом для майбутніх проектів з видобутку копалин на астероїдах. Крім того, це відкриття розмиває грань між астероїдами і кометами», — повідомляє Брітні Шмідт з Технологічного інституту Джорджії в Атланті (США) і її колеги.

Перші знімки Церери, отримані зондом Dawn в березні 2015 року після його прибуття до карликової планети, розкрили дві незвичайні структури, які ніхто не очікував побачити — загадкові білі плями в кратері Оккатор, що опинилися слідами густого «розсолу», і незвичайну пірамідальну гору Ахун, що підноситься над Церерой на чотири кілометри.

Згодом Dawn і його наукова команда з'ясували, що Ахун насправді є давнім, вже «згаслим» кріовулканів, а білі плями виявилися джерелом тимчасової атмосфери Церери, що складається з водяної пари.

Крім того, в інших регіонах вчені знайшли поклади «чистого» льоду, вказали на те, що поверхня Церери безперервно оновлюється, оскільки ці льоди повинні були давно випаруватися в космос.

розподіл потоків льоду на Церері

приклад потоку льоду на Церері

наука краса космос

Знак гривні
Знак гривні