В'ятрович підготував власний календар свят в Україні (ФОТО)

Український інститут національної пам’яті підготував законопроект оновленого переліку державних та інших свят, пам’ятних дат і скорботних днів в Україні, які мають загальнодержавне значення, визначення їх категорій, порядку встановлення та особливостей відзначення.

Текст проекту оприлюднено на сайті установи.

«Підводимо підсумки громадського обговорення законопроекту про державні та інші свята. Воно було досить бурхливим – надійшло 672 звернення від громадян України, громадських об’єднань, партійних та профспілкових організацій, державних установ. Крім того відбувалися цікаві дискусії на майданчику Реанімаційного пакету реформ, та в медіа», – повідомив очільник інституту Володимир В’ятрович.

клікніть для збільшення

Документ доповнено новою категорією – «Міжнародні дні», куди включені, серед інших 8 березня – День боротьби за права жінок (день буде святковим, але не вихідним) та 1 травня – День праці (буде вихідним). Оскільки українці не підтримали намір запровадити Шевченківський день (9 березня) і День сім’ї (друга п’ятниця вересня) як вихідні святкові, то цю пропозицію знято з календаря.

«Разом з тим, Інститут дослухався до побажань громадськості та включив до проекту традиційне свято – День Святої Трійці. Другий день після Великодня та Трійці (понеділок) залишається вихідним. Також вноситься як традиційне свято – Різдво Христове за григоріанським календарем, що відзначається 25 грудня (не є вихідним днем). Неробочий святковий день пропонується не переносити на понеділок, якщо він припадає на вихідний (окрім Різдва за юліанським календарем, 7 січня», – зауважив В’ятрович.

Також, згідно документу, День Державного Прапора України відзначатиметься 4 вересня, законопроектом упорядковано скорботні дні й запропоновано День пам’яті жертв політичних репресій перенести з третьої неділі травня на першу неділю листопада.

Громадське

історія україна суспільство

Знак гривні
Знак гривні