Німецький банк розвитку виділяє третину мільярда на підтримку малого бізнесу в Україні

Німецький державний банк розвитку KfW надасть Україні 300 млн грн для підтримки фінансування малого і середнього бізнесу.

Відповідна угода підписана між Національним банком України, Міністерством фінансів і KfW в Києві 4 квітня.

Як повідомив під час презентації програми заступник керівника Німецько-українського фонду Валерій Майборода, зазначена програма націлена сприяти зростанню капітальних інвестицій в економіку України, підвищенню капіталізації самої економіки і розширення імпортозаміщення.

Пріоритетними секторами при цьому є легка промисловість, переробна промисловість, тваринництво та відновлювальна енергетика.

За його словами, НУФ в цій програмі виступатиме банком другого рівня, тобто працюватиме з суб'єктами підприємницької діяльності через банки-партнери.

В даний час банками-партнерами фонду є: київські ПроКредит банк, Укргазбанк, Ощадбанк, Кредитвест Банк і Мегабанк (Харків). Крім того, в цей же день планується підписання угоди про партнерство з Кредобанком (Київ).

Схема співпраці передбачає, що підприємець подає заявку про кредит в банк-партнер, який розглядає її і передає для затвердження до фонду. Затверджена кредитна заявка повертається банку і тоді банк підписує угоду з суб'єктом підприємницької діяльності про кредит, кошти для якого надаються фондом.

Після того як кредит сплачується, банки партнери повертають ці кошти в НУФ.

В рамках програми підтримуватимуться малі і середні підприємства з чисельністю робітників до 250 чол. Позики надаватимуться в гривні під ставку 17% річних.

Про те процентна ставка може змінюватися відповідно до змін тенденцій на кредитному ринку.

Максимальна сума кредиту становить 250 тис. євро.

Інвестиційні кредити надаватимуться на термін до шести років, кредити для фінансування оборотних коштів надаватимуться на термін до двох років.

Розмір комісії за надання кредиту — 0,5% для інвестиційних кредитів і 1% для оборотних коштів.

Громадське

німеччина бізнес україна

Знак гривні
Знак гривні