Беркутівець Гончаренко може вийти з СІЗО. Питання розгляне суддя, який вже випустив його поплічника

Спецпризначенця з харківського «Беркута» Гончаренка, якому вже оголосили обвинувачення можуть випустити із СІЗО. Його звинувачують у виконанні злочинного наказу на завершений замах на вбивство двох і більше осіб на Кріпосному провулку 18 лютого

Нещодавно підозрюваний завершив ознайомлення з матеріалами справи і провадження направили до суду.

Чим уславився Гончаренко

Незадовго до цього, 9 березня, після тривалого знаходження під частковим домашнім арештом (з обов’язком перебувати вдома у нічний час) він загримів під варту за рішенням Печерського суду.

Причиною для цього, кажуть прокурори, стало те, що підозрюваний не з’являвся на деякі судові засідання та слідчі дії. Окрім того, слідчому Чернову з Управління спецрозслідувань були висловлені погрози при спробі вручити повістку Гончаренку.

Саме на це рішення захист беркутівця і подав апеляцію, вимагаючи скасувати рішення про утримання під вартою.

У понеділок, 3 квітня, засідання суду не відбулось через відпустку одного з суддів. Автоматичний розподіл призначив нову колегію для повторної спроби розгляду, і тепер у ній з’явився суддя Лашевич.

Цей суддя відомий тим, що 15 листопада звільнив від утримання під вартою беркутівця Бєлова, підозрюваного у щонайменше трьох вбивствах 18 лютого 2014 у Кріпосному провулку.

Суддя Валерій Лашевич змінив підозрюваному запобіжний захід – на частковий домашній арешт.

Тепер підозрюваний у вбивствах Олександр Бєлов повинен знаходитись удома вночі, з 22:00 до 7:00. Решту часу він може вільно пересуватись містом.

У вбивстві цих трьох протестувальників підозрюють беркутівця Бєлова

Окрім того, Євгенія Закревська також повідомила "ТЕКСТАМ", що суддя Лашевич входив до трійки суддів Апеляційного суду, яким iз 26 вересня до 3 жовтня вірогідно було відомо про зникнення Дмитра Садовника (з 26 вересня він не з'являвся на розгляд апеляції).

Однак цілий тиждень ці судді не застосовували примусовий привід до суду щодо Садовника. А 3 жовтня було констатовано, що обвинувачуваний в убивстві Небесної Сотні утік.

Після Майдану Гончаренко продовжував працювати в міліцейському полку спецпризначення (фактично у колишньому перейменованому «Беркуті»). Зокрема, у 2015 році він ніс службу на блокпості у Пісочині Харківської області.

Відомо щонайменше про один напад на журналістів на цьому блокпості у 2015 році з участю Гончаренка. Тоді силовики влаштували жорстокий трус та незаконне затримання із застосуванням сили щодо Костянтина Реуцького та Анастасії Станко.

Гончаренку висунули підозру в участі в цьому нападі.

Декларацію судді Лашевича можна переглянути тут

Віталій Гончаренко, служив у харківському "Беркуті"

кримінал беркут бєлов майдан гончаренко справимайдану суд репресії ріяко мвс

Знак гривні
Знак гривні