Третина переселенців не хочуть повертатися на Донбас

75% внутрішньо переміщених осіб в Україні, які змінили місце проживання в 2014 році, переїздили вперше у житті. Переважна більшість із них керувалася передусім міркуваннями безпеки.

При цьому половина переселенців ніколи не відвідувала місце попереднього проживання після переїзду. Ще 25% – відвідують близьких, які залишилися на непідконтрольних територіях, до чотирьох разів на рік, повідомляє Новинарня.

Про це йдеться в матеріалах Світового банку “Україна: Дослідження соціально-економічного впливу переміщення громадян та повернення учасників АТО”, які було презентовано 30 березня в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

“Ми з’ясували, що головними мотивами для переселення стали, передусім, проблеми безпеки та переслідувань, політичні вподобання, наявність рідних чи друзів у регіонах, куди люди переселялися, та можливість працевлаштування там. Що стосується повернення додому чи відвідин колишнього місця проживання, то тут виникають обмеження, обумовлені ситуацією з безпекою”, – розповіла керівник проекту з розбудови миру та відновлення Світового банку Голлі Беннер.

За її словами, про те, що переселення розглядається як постійна ситуація, переважно говорить молодь.

Загалом про наміри повернутися додому заявили 42% опитаних ВПО. Третина – 34% – не хочуть повертатися.

Ще 26% вважають, що їм доведеться повернутися проти власної волі через відсутність роботи, високу орендну плату за житло та з інших причин.

68% опитаних ВПО вважають, що фінансовий стан їхньої родини погіршився після переселення.

“Прикметно, що серед опитаних мешканців приймаючих громад частка тих, хто також говорить про погіршення економічної ситуації протягом останнього року, ще вища і становить 75%”, – зауважують у прес-службі МінТОТ.

При цьому 54% переселенців заявляють, що мають стабільну роботу, 28% – зайняті частково.

35% від усіх опитаних ВПО залишаються працювати там, де працювали до переїзду, ще 20% втратили роботу після переселення і лише 5% знайшли нову роботу.

Найбільшою проблемою переселенці називають високу орендну плату за житло (46%) та дискримінацію з боку домовласників за географічною ознакою (19%).

“Дуже великий відсоток людей налаштовані песимістично, це вимагає від нас додаткових дій. 44% громадян у приймаючих громадах очікують погіршення свого життя. Така ситуація – величезний виклик для всієї влади”, – заявив у коментарі до дослідження заступник міністра ТОТ і ВПО Георгій Тука, додавши, що “одночасно, серед переселенців таких людей (які чекають погіршення) “лише” 20%”.

“Даних багато, вони досить промовисті, нам потрібно їх ретельно проаналізувати і, можливо, внести зміни до планів у своїй роботі”, – зазначив Тука.

Опитування проводилося 2017 року; в ході дослідження було опитано 2 тис. ВПО та 2 тис. мешканців приймаючих громад.

війна україна суспільство

Знак гривні
Знак гривні