ООН: 60% українців живуть за межею бідності

На сьогоднішні в Україні 60% населення живуть за межею бідності. Про це на сьогоднішній прес-конференції повідомив координатор системи ООН в Україні, постійний представник програми розвитку ООН в Україні Ніл Вокер, передає кореспондент УНН.

Згідно з висновками Доповіді ООН, в Україні налічується 1,7 мільйона внутрішньо переміщених осіб, 2,8 мільйона людей з обмеженими можливостями, близько 60% живуть за межею бідності, що визначається як фактичний прожитковий мінімум. Несприятливі умови, в які вони потрапляють, мають багато вимірів. Доповідь показує, що певні групи стикаються з несприятливими умовами, що часто взаємонакладаються, підсилюючи одна одну, поглиблюючи незахищеність, розрив між поколіннями і ускладнюючи завдання дорівнятися до тих, хто має вищий рівень життя.

«Попри вражаючі досягнення у сфері людського розвитку, чимало людей як у розвинених країнах, так і у країнах, що розвиваються, залишаються поза увагою. Ми маємо краще зрозуміти, які групи знаходяться у менш сприятливих умовах порівняно з іншими, і чому, – сказала Блерта Чела, Заступник Директора ПРООН в Україні. – Потрібно також брати до уваги ширшу перспективу розвитку, що враховує важливість аспектів, які важче піддаються вимірюванню, таких як свобода слова та розширення прав і можливостей».

Згідно з доповіддю, індекс людського розвитку (ІЛР) України становить 0,743. Це 84-е місце серед 188 країн і територій. З 1990 року показники ІЛР підвищилися на 5,2 %; тривалість життя при народженні зросла на 1,3 року, середня тривалість навчання збільшилася на 2,2 року, а очікувана тривалість навчання — на 2,9 року; ВНП на душу населення знизився на 31,9 %. Разом із цим, результати України залишаються нижчими за середні показники країн, що належать до групи з високим рівнем людського розвитку, і нижчими за середні показники по країнах Європи і Центральної Азії.

У «Програмі сталого розвитку до 2030 року» йдеться про рівномірніший розподіл переваг від розвитку серед різних груп і поколінь. У доповіді наводяться рекомендації щодо переорієнтації політики з метою забезпечення того, щоб прогрес досяг тих верств населення, які відстали найбільше, а також наводяться декілька позитивних прикладів у цьому регіоні.

Незважаючи на певний регрес за показниками індексу людського розвитку, Україна, на думку представництва ООН, затвердила та запроваджує комплексний пакет важливих реформ, таких як реформи у сфері охорони здоров’я, освіти, соціального забезпечення, земельна реформа та децентралізація, реформи у сфері державного управління, боротьба проти корупції, реформи правоохоронних органів, а також багато інших змін.

Кінцевим результатом цих реформ повинен стати прогрес у сфері людського розвитку для кожного без винятку громадянина України.

україна суспільство

Знак гривні
Знак гривні