Борг Януковича: суд Лондона відкинув всі аргументи України і заморозив справу на місяць

Суд Лондона схвалив прискорений розгляд позову РФ до України про борг за євробондами на $ 3 млрд.

Про це повідомляє Громадське.

Зазначається, що суддя відкинув всі аргументи української сторони, в тому числі зняв з РФ звинувачення в політичному тиску на Україну.

Київ має намір оскаржувати рішення Високого суду Лондона. Суд, у свою чергу, дав дозвіл на подачу апеляції.

Пізніше міністр фінансів України Олександр Данилюк повідомив, що Високий суд Лондона «заморозив» своє рішення про прискорений розгляд позову РФ до України про євробонди на $3 млрд до наступного засідання, яке відбудеться не раніше кінця квітня.

«На прохання українських юристів суд також погодився «заморозити» сьогоднішнє рішення до наступного засідання суду, яке відбудеться не раніше кінця квітня», — сказав він.

Нагадаємо, Україна в грудні 2015 року допустила дефолт по євробондам, викупленим Росією в грудні 2013 року на кошти Фонду національного добробуту ($ 3 млрд — сам випуск та $ 75 млн — останній купонний платіж).

Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних з комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенному характері заборгованості.

Борг повинен був бути погашений до 1 січня 2016 року. Однак в грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування цієї заборгованості і до 1 січня 2016 роки не здійснила платіж на загальну суму $ 3,075 млрд у рахунок погашення та обслуговування належних Росії єврооблігацій.

17 лютого 2016 року, Мінфін РФ подав до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості з України.

Інтереси Росії в суді представляє міжнародна юридична компанія Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, яка консультує РФ протягом декількох років.

Україна 27 травня 2016 року подала до Високого суду Англії заперечення щодо позову, в яких вона вказала, що договір про запозичення, укладений в грудні 2013 року, є недійсним через порушення внутрішнього законодавства і встановлених українськими нормативними актами процедур при випуску єврооблігацій на $ 3 млрд, а також «тиск з боку РФ протягом всього 2013 року з метою не допустити укладення Україною Угоди про асоціацію з ЄС».

янукович україна росія

Знак гривні
Знак гривні