Боротьба з корупцією по-українськи: е-декларування для антикорупційних організацій

Верховна Рада України ухвалила внесення змін до закону «Про запобігання корупції», чим зобов’язала подавати е-декларації представників антикорупційних громадських об'єднань, однак звільнила від цього деякі категорії військових.

Відповідні результати голосування розміщені на сайті Ради, пише Громадське.

«За» поправку до закону проголосували 268 народних депутатів, «проти» були 31, утрималися від голосування 27 депутатів, не голосували 37.

У пояснювальній записці до проекту закону зазначається, що його дія не поширюється на військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, військової служби за контрактом осіб рядового складу, військової служби за контрактом осіб сержантського і старшинського складу, військової служби за контрактом осіб молодшого офіцерського складу, військової служби (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки.

Зазначимо, що депутатка від фракції «Народний фронт» Тетяна Чорновол раніше пропонувала запровадити е-декларації і для окремих представників медіа, а саме для засновників та головних редакторів. Однак така пропозиція була виключена з поправок.

За словами виконавчого директора ГО «Інституту масової інформації» Оксани Романюк, внесені зміни до законодавства в частині е-декларування також торкнуться журналістів. Про це повідомляє «Українська правда».

«Тому що корупцію викривають і розслідування на цю тему пишуть здебільшого журналісти, які працюють в ГОшках – бюро журналістських розслідувань взагалі всі є громадськими організаціями. Вони зареєстровані не як ЗМІ, а як неприбуткові громадські організації», – наголосила Романюк.

У свою чергу депутат Мустафа Найєм, назвав прийняття цього законопроекту «Контрреволюцією».

«Іронія полягає в тому, що «регіонали» системно не голосують за військові бюджети; не підтримують виділення додаткових коштів для армії; не дають голоси за захист учасників АТО; навіть відмовляються визнати Росію агресором. Але дуже охоче, практично повним складом голосують за звільнення від декларування високопоставлених чиновників і атаку громадських організацій», — написав він у Facebook.

Як наголошує Громадський рух «Чесно», «депутати з Блоку Петра Порошенка — Олександр Урбанський та Гліб Загорій — кнопкодавили під час голосування на пленарному засіданні у четвер, 23 березня, за законопроект №6172 про внесення змін до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції».

Вони також оприлюднили відповідне відео, на якому видно як зазначені особи тягнуться до вільних кнопок, аби проголосувати.

верховна рада маразм корупція

Знак гривні
Знак гривні