Верховна Рада проголосувала за зміни до законів, які дискримінували переселенців

На ранковому засіданні 23 березня Верховна Рада ухвалила зміни до закону “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” – щодо отримання комунальних послуг, а також зміни до статті 3 закону “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”.

Відповідні законопроекти зареєстровано за №2481 та №4022, повідомляє Новинарня.

У законі “Про забезпечення прав і свобод ВПО” тепер визначено адресу фактичного проживання внутрішньо переміщеної особи та передбачено, що внутрішньо переміщені особи мають право на оплату вартості комунальних послуг, електричної та теплової енергії, природного газу за тарифами, встановленими на такі послуги та товари для населення.

У другому зі згаданих законів виключено з переліку документів, до яких вносяться відомості про місце перебування особи, довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Перша заступниця голови Верховної Ради, уповноважена президента з питань урегулювання на Сході Ірина Геращенко коментує: “Сьогодні ВР проголосувала майже конституційною більшістю два важливих законопроекти, направлених на захист прав переселенців. Такою і має бути стратегія влади щодо реінтеграції Донбасу – боротьба за громадян, що постраждали від війни, і їх підтримка, захист прав людини, а не відторгнення цих українців”.

“Я рада, що є співавтором (разом з М. Іоновою, І. Луценко, О. Кондратюк, С. Войцеховською) закону про усунення дискримінації на оплату комунальних послуг переселенцями, що проживають у місцях компактного поселення. І дякую всім 280 колегам, що проголосували “за”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

закон

Знак гривні
Знак гривні