У Києві вбито ключового свідка у справі проти Януковича. А СБУ займається обшуком антикорупційних стартапів

Сьогодні сталося дві різні новини, які стосуються СБУ. Ця випадковість добре ілюструє проблеми Служби.

Перша новина: убили колишнього російського депутата Дениса Вороненкова, повідомила Українська правда. Вороненков мав бути ключовим свідком у справі Януковича. Українські правоохоронці окладали великі надії на його свідчення.

Інший екс-російський депутат Ілля Пономарьов, який теж втік з Росії і мешкає у Києві розповідає:

"Я говорив, що він (Вороненков) – не шахрай, а дуже небезпечна для правоохоронців російських корумпованих людина, яка реально займалася розслідуваннями, у якої була дуже велика кількість інформації про контрабандні потоки, які ведуться в Росії, – і, звісно, він був дуже цінним надбанням для України", – заявив Пономарьов.

"Він боявся за своє життя, тому погодився на державну охорону – але, як бачимо, і вона не допомогла", – констатував він.

Охоронець Вороненкова поранив убивцю. Нападник і охоронець у лікарні.

Порошенко вже заявив, що вбивство - це теракт організований Росією.

Пряма робота СБУ - ловити російських диверсантів. І ця робота провалилася.

Друга новина: СБУ провели черговий обшук у комерційного стартапа YouControl. Причому формулювання причини просто прекрасне: "незаконне використання доступу до відкритих державних реєстрів", - так стверджує юрист компанії Даніель Глоба.

YouControl відомий тим, що зводив відкриті державні реєстри в одну платформу, чим економив час різних дослідників, в тому числі і журналістів.

Детальніше читайте на
Детектор Медіа.

Загалом обшуки СБУ в стартапах й ІТ компаніях стала вже традиційною поганою новиною. Злі язики стверджують, що це просто спосіб заробити трохи грошенят

Висновок дня: в СБУ потрібно законодавчо заборонити "боротися з економічними злочинами" і сфокусуватися тільки на захист держави від ворогів.

Фото з сайту РБК

корупція янукович сбу

Знак гривні
Знак гривні