Американські фермери ремонтують трактори John Deere хакнутим українцями програмним забезпеченням

Фермери по всій Америці почали "хакати" свої трактори John Deere за допомогою хакнутого програмного забезпечення, яке вони купують на закритих форумах у Східній Європі, особливо в Україні.

Про це пише Vice.

John Deere та інші виробники зробили неможливим неавторизований ремонт фермерського обладнання - але фермери вважають це атакою на їхню самостійність (авторизований ремонт значно дорожчий), і тому ламають захист тракторів, аби мати можливість ремонтувати їх самостійно.

"Якщо ми ламаємося, то переважно не маємо часу чекати, поки з'явиться працівник представництва для ремонту", - заявив свинофермер із Небраски Денні Клат у законодавчому органі штату.

Все, що їм треба зробити - це скачати куплене на форумі хакнуте програмне забезпечення, куплене на чорному ринку в Україні.

Ліцензійна угода John Deer, яку підписують при купівлі фермери, забороняє практично будь-який самостійний ремонт - але водночас не дозволяє їм судитися за втрату прибутків через очікування на ліцензованих ремонтників.

"Ти можеш поміняти трансмісію у незалежного механіка - він її вставить, але трактор не виїде з майстерні. Компанія ж бере 230 плюс іще 130 доларів на годину за доїзд техніка, який просто вставить конектор у USB, аби авторизувати запчастину", - скаржаться фермери.

Звісно, фермери невдоволені й роблять, що можуть. А українські хакери їм у цьому допомагають.

За допомогою "крякнутого" софта їм більше ніколи не буде потрібен технік по 130 доларів за годину, й це вигідніше.

У деяких штатах тим часом проштовують закони "про право на ремонт", тоді як компанія John Deere протистоїть цим законам.

Один раз українці беруть 99$, за що фермер отримує доступ раз і назавжди до "авторизації" будь-якого ремонту.

За 25$ ти начебто купуєш на "третьому сайті" невелику запчастину - натомість отримуєш запрошення на форум.

Уже там можна купити необхідне "крякнуте" програмне забезпечення.

Від різних програм до необхідних кабелів для підключення - все можна купити з інструкціями, й усе це обходиться вигідніше, ніж чекати на "авторизацію" від компанії.

Цікаво, що це навіть не зовсім незаконно.

Існує "виняток з закону про копірайт", і він стосується зокерма й тракторів, - пише Vice.

ДЕТАЛЬНІШЕ НА VICE - англійською

сша технології україна

Знак гривні
Знак гривні