Стратегія Манафорта для Путіна: купівля західних журналістів і політиків, дискредитація антиросійської опозиції

Колишній глава кампанії президента Дональда Трампа та екс-радник українського президента-втікача Віктора Януковича Пол Манафорт таємно працював на російського мільярдера, щоб просувати інтереси російського президента Владіміра Путіна.

Про це повідомляє Громадське, з посиланням Associated Press.

Манафорт написав стратегічний план на 2005 рік, в якому сказав, що «може принести велику користь уряду Путіна».

У той час, за президентства Джоджа Буша, відносини США та Росією погіршувалися.

Манафорт домовився з російським алюмінієвим магнатом Олєгом Деріпаскою, близьким союзником Путіна. Вони підписали річний контракт в розмірі 10 млн доларів, починаючи з 2006 року, і підтримував ділові відносини, принаймні, до 2009 року.

За даними The Independent, в завдання Манафорта входило створення політичної стратегії, яка «підірве» авторитет антиросійської опозиції на території колишнього СРСР.

План також передбачав вплив на політиків, бізнесменів і ЗМІ в США, Європі та пострадянських республіках в інтересах уряду Путіна навіть у разі погіршення відносин Москви і Вашингтона.

Сам Манафорт підтвердив АР, що працював на Дєріпаску, але сказав, що робота була законною і він представлял інтереси бізнесмена в різних країнах.

Як пише AP, Манафорт у стратегічних записках зазначав, що Дерипаска та Путін виграють від лобіювання своїх інтересів перед урядами західних країн, особливо США, з метою, щоб олігархам дозволили зберегти у власності колишні державні активи в Україні.

Манафорт пропонував будувати "довготривалі стосунки" з західними журналістами, та визначав різні способи покращити вербування, стосунки та фінансове планування з боку проросійських сил у регіоні.

Манаформ пропонував розширити існуючу систему у східній Європі також на Узбекистан, Таджикистан і Грузію - він заявляв, що збільшить легітимність прихильних до Путіна урядів та підірве авторитет антиросійських постатей за допомогою політичних кампаній, неурядових організацій та медіаоперацій.

Співпраця Манафорта з Дерипаскою тривала роками, хоча вони розійшлися під час суду про банкрутство на Кайманових островах у 2014 році. Мільярдер надав Манафортові близько 19 мільйонів доларів для інвестування в українську телекомпанію Black Sea Cable, заявили в суді представники Дерипаски. Манафорт, узявши гроші, начебто припинив реагувати на запити Дерипаски щодо використання цих фондів.

сша трамп путін

Знак гривні
Знак гривні