Україна стимулюватиме розвиток альтернативних джерел енергії

Щойно Верховна Рада 238 голосами народних депутатів прийняла в цілому Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії» (рестр. № 4334).

Основна мета законопроекту – передати повноваження щодо встановлення тарифів та ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії на установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії від НКРЕКП органам місцевого самоврядування та місцевим адміністраціям.

При цьому, тарифи на тепло з альтернативних джерел встановлюються на рівні 90% від діючого тарифу на тепло з газу для потреб бюджетних установ та населення.

Також прийняття законопроекту № 4334 дозволить:

- створити сприятливі умови для залучення іноземних та вітчизняних інвестицій у виробництво тепла з альтернативних джерел;
- скоротити імпорт газу на понад 3 млрд куб. м та залишити в економіці держави щонайменше 600 млн доларів, а з урахуванням мультиплікатору – понад 3 млрд доларів;
знизити собівартість теплової енергії та тарифи для кінцевих споживачів;
- збільшити до 20 тисяч кількість нових робочих місць, зокрема, при вирощуванні, збиранні та транспортуванні місцевих видів палива, виробництві необхідного обладнання, що суттєво збільшить надходження до місцевих бюджетів.

«Маємо надію, що реалізація законопроекту № 4334 дозволить створити конкурентоспроможні умови для виробників тепла з альтернативних джерел енергії та пришвидшити темпи заміщення газу у теплоенергетиці», – коментує аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянська мережа ОПОРА Наталія Камінська.

Експерт додає: «Це важливий крок на шляху до виконання зобов’язання перед Енергетичним Співтовариством щодо збільшення частки енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, в кінцевому енергоспоживання у 2020 році до 11%».

екологія енергетика закон

Знак гривні
Знак гривні