Відповідальність, розсудливість, далекоглядність. У новому парламенті Нідерландів збереглася проєвропейська більшість

Маю враження, що не прийшло ще усвідомлення чим є перемога, яку здобув премєр Рютте в цю середу. Уявіть. Партія, яка була при владі останні шість років, - пише Олександр Снідалов, українець котрий мешкає у Нідерландах.

Він продовжує: "Уряд, який почав роботу разом з Європейською борговою кризою. Продовжив роботу на фоні міграційної кризи, і закінчив роботу спочатку програвши національний референдум, а потім відхиливши прийняте на ньому рішення.

Ця партія, по результатам перебування при владі за останні шість років знову отримує найбільшу кількість місць в парламенті. І все це при рекордній явці в over 80%.

Тільки зараз я починаю розуміти, що у голландців напевно є якась вакцинація від популізму, якщо навіть за таких обставин в них є достатньо розсудливості для прагматичного вибору. А може просто не люблять метушитись.

В будь якому випадку ця перемога, явище незнане в українських політичних реаліях, та й серед європейських країн навряд чи знайдеться багато схожих прикладів.

Поки голландське суспільство для мене, разом з швейцарським, уособлює приклад того як громадяни мають брати участь у політичному житті власної країни: відповідальність, розсудливість, далекоглядність.

Останнє, далекоглядність, до речі, має яскраву ілюстрацію. Відносно молода партія GroenLinks (зелені) яка зробила прорив на цих виборах збільшивши свою присутність в парламенті в кілька разів, отримала ці голоси саме тому що більшість виборців голосували за неї з... стратегічних мотивів, на перспективу".

Після підрахунку майже 95% голосів лідирує партія нинішнього прем'єра Марка Рютте - "Народна партія за свободу і демократію" (VVD), здобуваючи 33 мандати.

Інша ультраправа "Партія свободи" Герт Вілдерса, головного конкурента Рютте здобуває 20 місць, що на п'ять місць більше, ніж минулого разу, пише Європейська правда.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер привітав з перемогою в. о. прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, пише Європейська правда.

"Президент Юнкер розмовляв із прем'єр-міністром Рютте вчора вночі та надіслав офіційного листа з привітаннями цього ранку.
Він привітав прем'єр-міністра з його очевидною перемогою. Він підкреслив, що це є голос за Європу, голос проти екстремізму, і результати цих виборів надихнуть багатьох", - цитує представник Єврокомісії Маргарітіс Схінас слова Юнкера.

Тим часом, ультраправі радикали з партії "Форум за демократію" (FvD), відомі своєю ініціативою про референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС, проходять до парламенту Нідерландів за результатами виборів, що відбулися 15 березня.

Про це свідчать попередні результати виборів, повідомляє NOS.
Так, за результатами підрахунку 95% голосів виборців, "Форум за демократію" (FvD) отримав 1,8% голосів виборців, тобто два місця у парламенті.

Як відомо, саме ця партія була одним з ініціаторів проведення у 2016 році референдуму щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС, на якому жителі Нідерландів висловилися проти ратифікації їх країною цієї угоди.

На парламентських виборах у Нідерландах зафіксували рекордну явку виборців в історії країни, пише Європейська правда.

За офіційними даними, 15 березня на виборах проголосували 10,3 млн виборців, що на 500 тисяч більше за попередній рекордний показник, який був встановлений на виборах 2006 року.

Загалом право голосу у НІдерландах мають 12,7 млн осіб.
На виборах-2017 і на виборах-2006 явка склала 80,4 відсотка, але в абсолютних цифрах вчора кількість була більша через збільшення числа виборців.

вибори нідерланди

Знак гривні
Знак гривні