Рада прийняла в цілому закон про українськомовні квоти 75% у прайм-тайм на телебаченні

Верховна Рада підтримала в першому читанні проект закону про квоти на мовлення на телеканалах. За відповідний проект 5313 проголосували 244 депутати.

Наразі документ пропонує запровадити квоту на українську мову в розмірі 75% ефірного часу для програм і 50% для фільмів.

Також законом передбачено, що фільми та передачі, які не є власним продуктом телерадіоорганізації та виконані не державною мовою повинні бути субтитровані державною мовою.

У пояснювальній записці до законопроекту додається, що його прийняття «сприятиме захисту національних інтересів, а також послабленню суспільної напруги, зумовленої використанням російської мови при виробництві телевізійних передач з урахуванням триваючого збройного конфлікту на Сході України».

Зокрема:

Проект пропонує встановити для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частки передач та/або фільмів українською мовою не менше 75 % протягом доби у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00.

Відповідним телеорганізаціям регіональної та місцевої категорій мовлення проект пропонує встановити обов’язкову частку на рівні 50%.

Окремо законопроектом пропонується встановити обов’язкову частку передач новин державною мовою, а саме не менше 75 % від загальної тривалості всіх передач новин у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00.

При цьому в проекті уточнюється, що передача вважається виконаною українською мовою, якщо всі виступи дикторів (ведучих) передачі виконані виключно українською мовою. При цьому допускається використання без дублювання і озвучення репортажів з місць подій, які не супроводжуються коментарями або іншим текстовим супроводом ведучого, трансляцій виступів запрошених учасників передачі (гостей), а також музичних творів.

Зазначені обов’язкові частки передач державною мовою стосуються тільки телерадіоорганізацій, які відповідно до умов ліцензій здійснюють ефірне та багатоканальне (цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу.

Під час розгляду проекту в першому читанні депутат Рефат Чубаров наголосив, що проектом не можна завдати удару по кримськотатарській мові. Тому Чубаров закликав створити робочу групу, щоб виписати норми, які б не допустили скорочування кримськотатарської мови. Також, за словами Чубарова, група має внести зміни до закону про радіомовлення.
Після цього доповідач проекту депутат Народного Фронту Вікторія Сюмар зазначила, що кримськотатарська мова вже зараховується до квоти української мови.

"І ми подумаємо над механізмами, яким чином ми можемо кримьсоктатарську мову захищати в Україні", - зазначила Сюмар.
У свою чергу голова ВР Андрій Парубій перед голосуванням заявив, що завданням депутатів є "захистити українську мову" і закликав голосувати.
Законопроект після доопрацювання має бути проголосований у другому читанні з поправками, які мають запропонувати депутати.

Українська правда, Громадське, Уніан

мова телебачення законопроект змі

Знак гривні
Знак гривні