Туреччина призупиняє дипломатичні контактами з Нідерландами після скандалу

Туреччина вирішила призупинити дипломатичні контакти на високому рівні з Нідерландами на тлі триваючого дипломатичного конфлікту.

Про це заявив турецький віце-прем'єр Нуман Куртулмуш.

Він також заявив про можливість перегляду угоди з Євросоюзом про міграцію.

"Ми робимо рівно те ж саме, що роблять і вони по відношенню до нас. Ми не дозволимо рейсам з дипломатами з Нідерландів приземлятися в Туреччині або використовувати наш повітряний простір. Ті хто створили цю кризу несуть відповідальність за її врегулювання", - сказав Куртулмуш.

Як відомо, наприкінці минулого тижня між Нідерландами та Туреччиною спалахнув дипломатичний скандал, через те, що в суботу влада Нідерландів вирішила вислати турецького міністра у справах сім'ї Фатму Бетуль Саян Каю, бо її візит загрожував громадській безпеці на тлі загострення відносин між країнами.

Також у суботу Нідерланди заборонили чартерний рейс глави МЗС Туреччини, який мав намір провести агітацію для турків, що живуть у Роттердамі, напередодні конституційного референдуму.

Глава МЗС Туреччини заявив, що Анкара продовжить вживати заходів проти Нідерландів, поки голландський уряд не вибачиться за дипломатичний скандал.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав міжнародні організації ввести санкції проти Нідерландів.

***

ЩО СТАЛОСЬ? АНАЛІТИКА CBC

***

АНАЛІЗ ТА ПОЯСНЕННЯ HAARETZ

Турецька агітація в Європі

В ніч на неділю в Роттердамі (Нідерланди) різко загострилися протиріччя між Нідерландами та Туреччиною, які виникли напередодні, при цьому голландська влада вдалася до порушення Віденської конвенції про консульські зносини, не пустивши турецького міністра на територію консульства.

Турецька делегація дісталася Роттердама ввечері, але не змогла потрапити до диппредставництва, оскільки поліція перекрила підходи до нього. Журналіст Роберт Бас опублікував відео суперечки міністра з поліцією. Як відомо, Віденська конвенція забороняє державам блокувати прохід громадян до консульства власної держави.

Варто зазначити, міністр Кая в кожному разі не могла виступити на мітингу під посольством, куди вона початково прямувала, оскільки перед тим поліція із собаками розігнала мітингувальників.

Додамо, раніше агітаційні заходи турецьких міністрів були скасовані також у кількох німецьких містах.

Це обурило офіційну Анкару, створивши новий виток напруженості між Німеччиною і Туреччиною.

Український текст - за матеріалами різних новин Євроінтеграційної правди

скандал конфлікт туреччина нідерланди

Знак гривні
Знак гривні