Бойовики планують захопити український ефір на Донбасі та в сусідніх областях

В угрупованні «ДНР» планують покрити сепаратистським мовленням не лише підконтрольну Україні частина Донбасу, але і сусідні з Донецькою області. У Донецьку вже провели тестове мовлення і пообіцяли створити телеміст з Херсонською, Харківською і Дніпропетровською областю. В українському міністерстві інформаційної політики обіцяють вжити заходів щодо глушіння сигналу.

Дар'я Курінна, Радіо Свобода

«Пора запускати цей процес. З сьогоднішнього дня наші теле- і радіопередачі транслюватимуться на території Херсона та інших раніше перелічених міст. Це те, що ми робили тихо і мовчки, не трубили про це, як сурмив Порошенко, що вони будують вишку на Карачуні», - заявив ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко.

Для «розширення мовлення» сепаратисти встановили потужний передавач на телевежі в Петровському районі Донецька. У «міністерстві зв'язку» угруповання «ДНР» повідомили, що потужність передавача - 8кВт, що дозволить їм покрити сигналом області, які межують із Донецькою. Для порівняння, найпотужніший передавач станції «Голос Донбасу», на хвилі якої можна слухати «Донбас Реалії», - 300 ват.

Для протидії сепаратистському мовленні в Міністерстві інформаційної політики України обіцяють вжити заходів щодо глушіння сигналу. Міністр інформаційної політики Юрій Стець повідомив, що зажадає вжити заходів у силових структур.

«Я підніму це питання на військовому кабінеті і на Раді національної безпеки і оборони. Ми повинні робити не тільки те, що пов'язано з прямою роботою Міністерства інформаційної політики - відновлювати українське мовлення, але і займатися глушінням сигналу каналів і радіостанцій «ДНР» і «ЛНР». На жаль, це не мій функціонал, і у мене немає військових підрозділів, які б могли це робити. Я не дам більше можливості силовим структурам уникати цього питання, оскільки це в їх компетенції», - сказав Стець.

Незважаючи на амбітні плани лідерів угруповання «ДНР», за словами жителів підконтрольних Україні територій, ловити мовлення сепаратистських каналів не виходить навіть на підконтрольній частині Донбасу.

Ось, що пишуть люди на тематичному форумі сайту «Ефірне телебачення та радіомовлення України».

«У Маріуполі пробував приймати сигнал «Т2» з Тельманового 36ТВК і з Донецька на 29ТВК. Сигнал є, але дуже слабкий, навіть не сканується тюнером, встановлював пошук в ручному режимі, потрібно ставити підсилювач. Захарченко щось перехвалив у плані покриття територій. Пробував заради інтересу», - пише користувач.

За словами міністра інформаційної політики Юрія Стеця, на даний момент українське телерадіомовлення відновлено на 80 відсотків території Донбасу, підконтрольній українській владі. Досягає український сигнал і окупованих Горлівки і Донецька.

Жителі непідконтрольних міст говорять, що в Донецьку дійсно можна дивитися «П'ятий канал» і «1 + 1», якщо встановити дециметрову антену. Однак сигнал нестійкий, і якість зображення і звуку не завжди дозволяє розібрати те, що відбувається на екрані.

донеччина радіо пропаганда телебачення сепаратизм змі

Знак гривні
Знак гривні