Кому і за що дали цьогорічний Нобель в архітектурі

Найпрестижнішу нагороду в галузі архітектури – 2017 Pritzker Prize (Прітцкерівську премію) – отримало тріо іспанських архітекторів Рафаель Аранда, Карме Піджем та Рамон Вілальта.

УП Життя

Працюючи разом з 1988 року, як RCR Arquitectes, команда розробила широкий спектр типів проектів, від бібліотек до винних заводів та сучасних парковок, багато з яких розташовані в їх рідному регіоні Каталонія, Іспанія.

Премію Прітцкера можна без перебільшення назвати аналогом Нобелівської премії у сфері архітектури.

Програмний директор української школи урбаністики CANactions Владислав Тимінський пояснює, що це "своєрідний індикатор найбільш значущих тенденцій не лише в професії, а й у світі загалом".

За його словами, слідом за Алехандро Аравеною, куратором останньої архітектурної бієнале у Венеції та лауреатом Прітцкерівської премії 2016 року, що відомий своїми соціально-орієнтованими проектами, цьогорічні переможці актуалізували важливість місця та контексту в архітектурній практиці.

"В основі їх проектів (серед яких – мистецький центр La Cuisine у Франції, театр та громадський простір La Lira в Іспанії та інші) – цінність ландшафту, природного та справжнього, а також поєднання поваги до власного коріння з відкритістю до всього світу", – розповідає Тимінський.

"Цьогорічний вибір жюрі продемонстрував важливі зміни в розумінні сутності сучасної архітектури: все менше уваги приділяється естетиці, красі та ексклюзивності авторських концепцій всесвітньо відомих зірок професії; на зміну цьому, на передній план виходять такі поняття, як відповідальність, сталість, доцільність та дбайлива робота з існуючим контекстом з усією його багатогранністю", – додає професіонал.

Пропонуємо вам переглянути кілька світлин, щоб ознайомитися із роботами архітектурного тріо RCR Arquitectes.

Це - винарня

Дитсадок

Більше тут

світ краса архітектура

Знак гривні
Знак гривні