Помер Чуркін - балакуча голова Росії в ООН. Вибрані брехні про Україну

Постпред Росії в ООН Віталій Чуркін помер за день до свого 65-річчя від серцевого нападу у Нью-Йорку.

Чуркін обіймав посаду постійного представника Росії при ООН з квітня 2006 року.

Топ брехонь Чуркіна про Україну

"Набули регулярного характеру артилерійські і мінометні обстріли з боку українських силовиків російської території. Серед наших громадян є вбиті і поранені."

Він неодноразово запевняв, що Росія не причетна до війни на українському Донбасі, а російських військових "там немає".

Чуркін єдиний проголосував проти міжнародного трибуналу у справі літака Boeing 777, який у липні 2014-го з російського "Бука" російські гібридні вояки збили в небі над Донбасом.

Українську владу він звинувачував у неонацизмі, але не соромився показувати листи президента-втікача Януковича з його принизливими проханнями до Путіна "ввести війська".

Неоднозначної слави Віталій Чуркін зажив собі у 1986 році, коли його, 34-річного другого секретаря, посол СРСР у США Анатолій Добринін обрав свідчити перед Конгресом США у справі про аварію на ЧАЕС.

Чуркін вже тоді брехав, що ситуація після аварії в Чорнобилі знаходиться "під контролем. В Конгресі він повторив тодішнє офіційне повідомлення радянської влади, що в аварії загинули двоє людей, а 18 осіб — із загального числа 197 осіб, поранених під час вибуху реактора — були госпіталізовані в серйозному стані. Слухання відбувалось 1 травня 1986 року.

біля Леніна - маленький Чуркін (кадр з радянського фільму, де Чуркін був актором)

Просто балакуча голова

Постійний представник України при Організації Об’єднаних Націй Володимир Єльченко прокоментував смерть постійного представника Росії в ООН Віталія Чуркіна.

Про це він повідомив у коментарі Громадському.

Зокрема Єльченко повідомив, що Україна, як головуюча країна у Радбезі ООН, має організувати на засіданні частину, яка буде присвячена смерті Чуркіна.

«Знав Чуркіна багато років, хоча й не близько. Кожний посол висловлює позицію своєї держави. Так, до інструкцій зі своєї столиці можна додати певний особистий наратив. Але я б не перебільшував його особисту роль, вірніше, думати, що його особиста роль на цій посаді була чимось відмінним від позиції РФ, яку він представляв. Я дізнався про його смерть буквально півгодини тому, у нас завтра буде засідання, і як країна, яка головує, ми маємо організувати це засідання, і в тому числі, якусь частину, яка буде тим чи іншим шляхом присвячена цій трагічній події. Будемо виходити з пропозицій, які отримаємо. Спроби налагодити нормальний контакт були, на жаль, вони не призвели до зміни його риторики. В дипломатії є таке правило — якщо не згоден з тим, що тобі пропонують, йдеш у відставку. Чуркін так не вирішив», — сказав Єльченко.

За матеріалами УП, Кореспондента, Громадського, 24

оон чуркін росія

Знак гривні
Знак гривні