Бойко, Ляшко, Ахметов, Порошенко та інші. Хто піарився на Авдіївці? (СПИСОК)

Ось хто за допомогою телебачення перетворив Авдіївку, яка залишилася в люті морози без палення, електрики і води на платформу для власної реклами.

Зібрав Детектор Медіа

Після боїв під Авдієвкою, що особливо активно велися 29–31 січня, місто залишилося без води, світла й опалення.

Це стало однією з найбільших ескалацій бойових дій у зоні АТО за останній час. А для окремих політиків стало приводом для піару на наданні різноманітної допомоги. Реалізували свій «план» вони за допомогою журналістів. Чому подібні сюжети є саме піаром — пояснити просто: вони вибіркові (там немає ні загальної статистики, ні зрізу по всіх партіях, лише окремі персони), вони позбавлені новинності (факт того, що випадковий політик допомагає постраждалим, — це не матеріал для праймового випуску новин), вони стосувалися лише тих політиків, яких на каналах і так постійно піарять.

Те, що це саме піар, можна побачити і з формату сюжетів. Ми також умисно максимально залишили в тексті начитки ведучих, щоби ви могли зробити власний висновок, наскільки вони схожі на тексти прес-релізів.

Борис Колєсніков, співголова партії «Опозиційний блок».

31 січня на каналі «Україна» розповідали про взаємодію української влади з ООН та ОБСЄ в контексті подій в Авдіївці. А от наступною новиною стало те, що «вмешательство международных организаций требуют и в оппозиции. Добиться полного выполнения Минских договорённостей должны лидеры Нормандской четверки, считает глава оппозиционного правительства Борис Колесников. Он предлагает ускорить процесс выполнения соглашений, игнорирование которых привело к обострению на Донбассе и новым жертвам».

Далі журналісти зачитують фрагмент опублікованої на сайті «Опозиційного блоку» заяви, її суть зводиться до пропозиції, щоби «стороны конфликта на переговорах были представлены лицами, непосредственно принимающими решения». Таким чином, партія використовує трагедію для політичних спекуляцій і, схоже, лобіювання певних особистостей у мінську групу.

Юрій Бойко, народний депутат, співголова фракції «Опозиційний блок»

31 січня на «Інтері» повторюють вищезгадану композицію «України», але з іншим політиком у центрі. Після сюжету про міжнародну діяльність України ведуча заявляє, що «минские соглашения — основа мира и другого варианта нет. Так на эскалацию боевых действий в районе Авдеевки и Донецка и катастрофическое ухудшение гуманитарной ситуации там отреагировал глава фракции “Опозиционный блок” Юрий Бойко».

Усі деталі позиції Бойка ведуча начитує в студії, без жодного відео, аудіо чи фото. Її сухий речитатив триває 31 секунду: «По словам этого политика, гибель мирных жителей и военных стала трагическим, но прогнозируемым итогом недостаточного выполнения Минских соглашений. Бойко подчеркнул, что, по его мнению, у конфликта на Востоке Украины есть только один способ разрешения — политический». Лише після цієї інформації на екрані з’являється із синхроном сам політик: «Цього можна було очікувати, тому що, якщо політичний процес не рухається, якщо не йде завершення остаточно конфлікта, то рано чи пізно, він знову вибухне». Усе, в принципі, зрозуміло, крім одного: де в цьому новина?

Олександр Вілкул, народний депутат, співголова фракції «Опозиційний блок».

1 лютого на телеканалі «Україна» вийшов сюжет під назвою «Врятувати Авдіївку». У ньому журналісти розповідають про збір допомоги для постраждалих і стверджують, що її «перші партії уже в Авдіївці. Від волонтерів, промисловців, депутатів». Тут на екрані з’являється Олександр Вілкул і починає хвалитися: «Я тоже сейчас привез первую партию гуманитарной помощи. Это есть топливо для генераторов, это медикаменты, уже в пути продукты и памперсы. Завтра стройматериалы, то есть, поставки будут идти, пока это необходимо». Цікаво, що в кадрі він у касці із символом «Метінвест» Ріната Ахметова, тож це ще й продакт-плейсмент :)

1 лютого згаданий вище синхрон Олександра Вілкула звучить і на телеканалі «Інтер». Тут, до речі, видно, що записують його лише мікрофони цих двох каналів. «Україна», щоправда, подала коротшу версію коментаря депутата, а от на «Інтері» ми можемо почути ще й чорний піар: «Но самое главное, послушайте, что говорят люди. А люди говорят, что политики, которые зарабатывают на этой войне, должны наконец-то одуматься и начать думать о народе. Здесь, в Авдеевке, больше двадцати тысяч человек, которые находятся, практически, в состоянии гуманитарной катастрофы».

Геннадій Москаль, голова Закарпатської ОДА.

1 лютого «Інтер» показав добірку матеріалів із різних регіонів, де небайдужі збирають допомогу для постраждалих жителів Авдіївки. Один із матеріалів — це ужгородські пропозиції Геннадія Москаля. Голова ОДА, судячи з сюжету, не зробив нічого благодійного, зате має пропозицію «отправить в Авдеевку задержанную на границе контрабандную древесину». Цю думку він розкриває в синхроні на тлі державного прапору: «Нема вже де розміщати. Всі склади цією деревиною забиті і тому подібне. Прийміть вольове рішення... Відравляти ну як... В Авдіївку, в першу чергу. Значить, я не знаю, коли там подадуть світло...». Запропонував це голова ОДА, здається, журналістам. Бо про жодні документи чи звернення в сюжеті не йдеться. Тож де новина — теж не зрозуміло.

Андрій Лозовий, (депутат від «Радикальної партії») та «Радикальна партія».

1 лютого в сюжеті під назвою «Врятувати Авдіївку» журналісти каналу «Україна» встигли прорекламувати ще одну політичну силу — Радикальну партія Олега Ляшка. «В Ровно кабинет Андрея Лозового из Радикальной партии завален пакетами. Кому тяжело нести — сотрудники пункта могут забрать и сами», — розповідають журналісти й надають слово Оксані Лозовій, лідерці Радикальної партії на Рівненщині, щоби та могла розповісти про добрі справи: «Організовуємо транспорт і будемо забирати речі від кожної людини окремо. Упродовж пари днів ми це зробимо і будемо відправляти на Авдіївку». Для Олега Ляшка не в новинку піаритися на темі війни на сході. Цікавіше, як вправно «События» піарять дві сили поспіль, між лідерами яких спалахують публічні конфлікти.

Олег Ляшко, голова Радикальної партії.

2 січня телеканал «Україна» запросив Олега Ляшка на традиційне інтерв’ю, першою темою для обговорення стала ситуація в Авдіївці. Журналісти, що до цього вже пропіарили Радикальну партію й «Опозиційний блок», запитують: «Может ли в связи с этим что либо поделать Верховная Рада, кроме самопиара депутатов?» Олег Ляшко відповідає: «[...] Якщо говорити конкретно про нашу команду, то, за ініціативою Радикальної партії, по всій Україні ми розгорнули пункти допомоги, збору допомоги постраждалим жителям Авдіївки і зараз мій колега Дмитро Лінкьо знаходиться в Авдіївці, де передає цю допомогу....». Без самопіару не обійшлося.

Андрій Тетерук, голова фракції «Народний фронт».

2 лютого до піару на допомозі постраждалим підключається й «Народний фронт» в особі Андрія Тетерука. Телеканал «Україна» рапортує: «Гуманітарний вантаж до Авдіївки виїхав зранку і зі столиці. Його зібрали коштом членів партії “Народний фронт”. Відправили речі, потрібні, аби допомогти людям пережити гуманітарну катастрофу, яку спричинила активізація військ противника. У вантажівку завантажили ковдри та генератори. Не менш важливо для жителів Авдіївки відчути тепло підтримки українців, — переконані політики».

Далі благодійність коментує особисто Андрій Тетерук: «Дуже важливо і для мене особисто бачити, як у складних умовах, у короткий термін ми здатні об’єднатися і прийняти рішення, як і що треба робити. Від уряду, від політичних сил, партій, закінчуючи українським народом. Це дуже важливо, об’єднавшись, чинити спротив російській окупації».

У цьому сюжеті особливо цікавить час зйомок. На вулиці ще темно, отже події відбувалися до 7:30. Тобто, знімальна група телеканалу ні світ ні зоря виїхала записувати, як «Народний фронт» завантажує матраци для Авдіївки. Ба більше, журналісти мали знати, куди їхати, отже «Народний фронт» повідомив їх про акцію. А якщо ви ще раз прочитаєте підводку ведучої, то може здатися, що й текстом для новини пригостив.

Рінат Ахметов, бізнесмен, власник телеканалу «Україна».

Одинадцять разів за шість днів. Телеканал «Україна» зумів у шість випусків новин умістити одинадцять повноцінних сюжетів про благодійність свого власника, бізнесмена Ріната Ахметова. «События» і так традиційно не менше разу на день розповідають про те, як Гуманітарний штаб Ахметова допомагає черговому українцю. А протягом цього тижня вони ще й додали по сюжету в день про його допомогу Авдіївці. 31 січня, Римма Філь, координаторка Гумштабу: «Ринат Ахметов принял решения максимально помочь жителям Авдеевки [...] это для него задача номер один — помочь своим землякам выжить».

Журналісти ж додають: «Помощь мирным жителям Донбаса штаб Ахметова оказывает уже два с половиной года. Спасено более миллиона жизней». Описувати це немає жодного сенсу, краще побачити на власні очі: 1 лютого Ахметов наказує своїм компаніям об’єднатися для допомоги людям, 2 лютого підтримує життєдіяльність пансіонатів, 3 лютого звітує про кількість поранених у місті. Усе це на фоні сотень тисяч тонн пайків Ахметова, синхронів членів Гумштабу Ахметова, які хвалять Ахметова, і фур Ахметова з написами «Ринат Ахметов». У середньому двічі на день.

Петро Порошенко, Президент України.

Було б дивно, якби військові події такого масштабу не торкнулися головнокомандувача. Президент, звісно, не відправляв у постраждале місто гуманітарні вантажі, замість цього Петро Порошенко віддавав накази. А телеканал «112» та голова Донецької ОДА Павло Жебрівський допомагали йому при цьому виглядати сильним лідером, що турбується про свій народ.

5 лютого в прямому ефірі «112» Павло Жебрівський, сидячи в невідомій палатці, рапортує по спецзв’язку: «Пане Президент, за вашим наказом, лінія, пошкоджена російськими терористами, електроживлення командою ремонтників, спільно з ДСНС, при переговорному процесі генерала Петренко, закінчена успішно. На сьогоднішній день поновлено електроживлення, вірніше, поновлена одна лінія, друга лінія поновлена нами, але російські терористи на своїй стороні її не поновили. Доповідь закінчив, Павло Жебривській». Звісно, досить смішно, що подібний формалізований текст озвучують у прямому ефірі на телебаченні. Ще смішніше, з якою впертістю його хотіли озвучити на телебаченні, - адже зв’язку довго не було, але журналісти продовжували чекати.

Проте справжній «театр» починається далі, коли Президент відповідає голові ОДА, а той щиро намагається тримати телефон так, аби увесь пропрацьований текст гаранта було чути. Чути, щоправда, лише фрагментами: «Дякую... 20-тисячна Авдіївка лишалася без світла... Нашими зусиллями і нашої команди... Збройних сил України... Теплом, водою і газом... дуже важливо, що нарешті... Пошкоджені артилерійським вогнем лінії електропередач...» і так далі, ще півтори хвилини, аж поки Павло Жебрівський не закінчує розмову: «Дякую, пане Президент. За одну хвилину в домівках жителів Авдіївки світло буде!»

Оскільки телеканал дві хвилини транслював відповідь Президента, яку не було чути, далі Павлу Жебрівському ще раз дають можливість пропіарити гаранта питанням зі студії: «А Президент про що говорив, якщо не секрет?» Голова ОДА детально переказує двохвилинну відповідь Президента, озвучуючи, зокрема, і такі речі: «Наголосив на тому, що проблеми в Авдіївці стали проблемою всієї України. Те, як жителі всієї України відгукнулися, - це вкрай важливо для нього, як для людини, яка дбає за всю країну»

Інформаційне наповнення цих восьми хвилин спокійно поміщається в речені із трьох слів: «електропостачання Авдіївки відновили». Цікавість подібного формату теж сумнівна, враховуючи, що з одного боку маємо бюрократичну доповідь, а з іншого - обривисту бюрократичну відповідь. Зате повернення світла в будинки тепер виглядає заслугою Петра Порошенко, адже це його наказ виконували працівники і це він «дбає за всю країну».

Зазначимо, що цей сюжет каналу «112» був в ефірі у неділю о 17.00, на відміну від згаданих вище сюжетів інших каналів, які були показані у прайм-таймі в щоденних новинах.

Піар на подіях в Авдіївці — це сумне з погляду моралі заняття, але яскравий приклад телевізійних тенденцій. По-перше, погляньте на телеканал «Україна». Якщо на «Інтері» рекламують лише «своїх», то на «Україна» вперемішку йде піар «Опозиційного блоку», Радикальної партії і «Народного фронту». Ці партії терпіти одне одного не можуть у публічній площині, але спокійно співіснують у рекламній.

По-друге, погляньте на піар «опозиціонерів» — як гарно кожна з трьох голів «Опозиційного блоку» отримала по тематичному сюжету на свою користь. Зверніть увагу на рекламу «Народного фронту» — запізнілу відносно інших і прямолінійну, зі словами «ми здатні об’єднатися і прийняти рішення». І, звісно, здивуйтеся безпардонності, з якою Ріната Ахметова просувають на «Україні»: справді Соломонове рішення — не обирати, на чому піарити хазяїна, а просто піарити його на всьому одразу. Це, звісно, крім тенденції політиків робити хороші справи і кричати про це на весь світ. І крім тенденції телеканалів мовчки надавати їм для цього інструменти.

донеччина війна змі

Знак гривні
Знак гривні