Затриманих під час сутичок випустили. Що це взагалі було?

Главу добровольчого руху ОУН Миколу Коханівського та чотирьох інших протестувальників, затриманих під час сутичок у центрі Києва, через короткий час випустили з Деснянського райвідділу поліції.

Розпочиналось все із віче на Майдані Незалежності. Після цього представники «блокади Донбасу» разом із членами добровольчого руху ОУН влаштували кількатисячний марш від Хрещатика до Банкової.

Що це все означає?

Ось пояснення «на пальцях» від Громадського.

Що сталось?

Про акції протесту в центрі Києва напередодні заявляли учасники руху ОУН та їхній лідер Микола Коханівський.

Пізніше акції підтримали представники «штабу блокади Донбасу», які також повідомили про проведення маршу 19 лютого. Заявили про участь і народні депутати від «Самопомочі» Єгор Соболев та Семен Семенченко.

Вранці ще до початку зібрання на Майдані з'явилися декілька сотень людей, багато хто у військовій формі з шевронами різних добровольчих рухів.

На сцені Майдану пролунало кілька промов: критика торгівлі з окупованими територіями, звільнення заручників, які утримуються в самоназваних «ЛНР» та «ДНР» і критика чинної влади.

Після мітингу протестувальники вирішили йти маршем під Адміністрацію президента, але там уже встановили кордон з поліцейських та Нацгвардії.

Біля Адміністрації президента депутат Єгор Соболєв та протестувальники повідомили, що лишатимуться там, доки президент не виконає їхні вимоги та не ініціює закон, який заборонить торгівлю з окупованими територіями.

Після цього група людей спробувала встановити намети. Семен Семенченко закликав приносити дрова та чай.

«Діти, які кидаються петардами, припиніть це робити, це не має ніякого сенсу. Президент Петро Порошенко має допомогти своїй державі і припинити торгівлю на крові, укріпити енергетичну незалежність, щоб не залежати від товарів, які постачає йому Путін… У нас стара майданівська пропозиція: чай, дрова, намети. Прямо тут робимо табір. Хто може — приєднуйтесь», — заявив Соболєв.

На розі вулиць Банкової та Інститутської встановили паркан, депутати Соболєв та Семенченко спробували пройти за нього, але їх не пустили. Після цього сталися сутички протестувальників і поліції.

Через годину, частина протестувальників вирушили до Майдану Незалежності.

Там поліція за кілька бійок затримала лідера ОУН Миколу Коханівського, після чого його та ще 5 затриманих потестувальників повезли до відділку.

Близько 21:15 ситуація заспокоїлась: протестні акції завершились, мітингувальники розійшлись.

Хто постраждав?

Під час сутичок на Європейській площі учасників акції протесту з поліцією серйозно постраждав поліцейський, ще в однієї співробітниці поліції зламані пальці руки. П'ятеро протестувальників були затримані.

Про це повідомив Начальник Головного управління Національної поліції у Києві Андрій Крищенко.

«П'ятеро людей затримані, є постраждалий поліцейський, у нього серйозні травми», – сказав він.

У свою чергу медики Червоного Хреста, які чергували на Майдані, повідомили про щонайменше десять постраждалих внаслідок сутичок. За їхніми словами, один із протестувальників отримав черепно-мозкову травму.

Навіщо це робили депутати?

Депутат від «Самопомочі» Семен Семенченко, за його словами, намагався прорватися до Адміністрації президента, щоб встановити там намет і провести акцію.

Семенченко неодноразово наголосив, що, як депутат, він має право пройти через рамки і кордон правоохоронців.

«Було сьогодні віче о 14.00, потім вони (учасники мітингу — ред.) піднялися до Адміністрації президента. Вони хотіли там сказати, що треба закінчувати торгівлю на крові наших військових... Хотіли поставити намет біля адміністрації президента спокійною і мирно. Після цього з'явилося багато поліцейських, вони дуже нахабно поводилися з народними депутатами. Я не кажу, що народний депутат — це особлива людина, але є статус народного депутата, закон України, який дозволяє нам проходити в будь-які місця.

І навіть на Майдані за часів Януковича, «Беркут» пропускав і Пашинського, і Парубія... Зараз поліція просто вчинила кримінальний злочин, тому що це — перешкода депутатській діяльності», — сказав він.

Після сутичок Семенченко опублікував допис у Facebook, в якому закликав незадоволених діями поліції приїхати на Майдан.

Єгор Соболєв, який під час сутичок намагався стягнути шолом з поліцейського, а пізніше і сам отримав ушкодження, уточнив, що запрошують на Майдан усіх, хто «готовий боротися за ухваленя Закону «Про тимчасово окуповану територію України».

Навіщо це партії «Самопоміч»?

Голова партії «Самопоміч» та міський голова Львова Андрій Садовий у коментарі Громадському досить стримано відреагував на дії його однопартійців.

Він сказав, що свої дії обранці не узгоджували з партією, але в цілому він підтримує прагнення Семенченка та Соболєва боротися з контрабандою на Донбасі.

Водночас, поліція, за словами Садового, мала б пустити депутатів до Адміністрації президента.

«Наскільки я знаю Соболєва та Семенченка, вони надзвичайно поважають закон, але той закон, який ми з вами всі маємо поважати», — сказав Садовий.

Навіщо це ОУН?

ОУН Коханівського бере участь у блокаді вже близько двох тижнів.

На думку голови руху, представники ОУН роблять це ефективно, оскільки затримують десятки товарних составів з окупованих територій.

«Що там окрім того вугілля — хто знає? Ніхто його не перевіряє. Звісно, ми досягли успіху. Чому такі заходи безпеки тут?», — розповів Коханівський Громадському під час протестів у центрі Києва.

За його словами, дати трагічних боїв на Майдані були обрані для протестів не випадково, оскільки таким чином віддається шана героям Небесної сотні.

«В ці дати гідно їх шанувати. Вони загинули за пусте. України не існує, а ми хочемо довести, що вона існує. Ми виходимо і продовжуємо їхню справу. Тобто, наша справа — свята», — переконаний Коханівський.

Що ще потрібно знати?

Як розпочиналась акція «економічної блокади» окупованого Донбасу.

26 грудня колишній в.о. начштабу батальйону «Айдар» Валентин Лихоліт пообіцяв не пропускати з Донбасу метал, вугілля, деревину та промислові партії алкоголю і сигарет.

До активних дій вдались майже через місяць: 25 січня першою була заблокована гілка залізниці «Луганськ-Лисичанськ-Попасна» на ділянці Гірське-Золоте. А вже після цього блокадники почали діяти активніше: 2 лютого «Штаб блокади торгівлі з окупантами» перекрив колію поблизу Бахмута, 10 лютого учасники акції заблокували магістраль Ясинувата-Костянтинівка на ділянці поблизу станції Фенольна.

Після цього блокадники заявили про намір перекривати не лише залізничне сполучення, а й автошляхи з непідконтрольних територій Донбасу, і 16 лютого «Штаб блокади» перекрив дорогу та встановив блокпост біля селища Золоте Луганської області.

Зауважимо, що 6 лютого під час спроби перекрити трасу між Бахмутом і Костянтинівкою стались сутички учасників «блокади» з поліцією, після чого дорогу розблокували.

Станом на 11 лютого командир «Штабу блокади» Сергій Акимович в ефірі Громадського повідомляв про те, що за час проведення акції блокадники не пропустили вже більше 50 тисяч вагонів з окупованого Донбасу.

донеччина протести поліція луганщина київ

Знак гривні
Знак гривні