ЛНР щомісяця отримує українську електрику на третину мільярда - й не платить

Так звана «ЛНР» щомісяця отримує українську електроенергію на суму майже 300 млн грн, при цьому оплата з непідконтрольної території (НКТ) не надходить.

Про це пише Луганське енергетичне об'єднання.

Це триває вже більше двох років, і за цей час борг абонентів з НКТ перед Луганським енергетичним об'єднанням сягнув понад 2 млрд грн (в цілому – майже 5 млрд грн). Дана ситуація викликає тим більший подив і обурення в ЛЕО на тлі бурхливих обговорень питання блокади НКТ - учасники дискусії сперечаються про необхідність «обміну товарами», в той час, як українська електроенергія на сотні мільйонів гривень щомісяця безкоштовно поставляється на непідконтрольні території.

Офіційною причиною таких поставок є те, що Луганське енергетичне об'єднання вже кілька років зобов'язане Кабміном поставляти електроенергію на НКТ (постанова КМУ №263 від 07.05.2015р.), при тому, що оплата звідти не надходить. Хоча гроші за електроенергію збираються на НКТ в повному обсязі - структурами, створеними представниками незаконних збройних формувань. Звичайно, це могло призвести тільки до накопичення заборгованості ЛЕО перед ДП «Енергоринок», у якого купується електроенергія.

У свою чергу, борг ЛЕО перед ДП «Енергоринок» привів до фінансових санкцій з боку Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) і до подальшого господарського колапсу в компанії. Через відсутність коштів на рахунках, Луганське енергетичне об'єднання вже ввело триденний робочий тиждень, зіткнулося з неможливістю закупівлі ПММ для забезпечення паливом оперативно-виїзних бригад, з відсутністю витратних матеріалів для проведення поточних ремонтів на лініях електропередачі. Ситуація ускладнилася ще більше арештом рахунків ЛЕО за позовом держпідприємства «Енергоринок», що вимагає від енергокомпанії погашення боргів, загальний розмір яких становить близько 5 млрд грн.

ЛЕО протягом двох останніх років багато разів повідомляло про проблему в усі інстанції і кабінети (Президенту і Прем'єр-Міністрам України, в профільні міністерства і відомства, народним депутатам, ГПУ, НАБУ і багатьом іншим), просило і вимагало обмежити поставки електроенергії на НКТ до рівня оплати (що, фактично, мало б призвести до повного відключення НКТ - згідно наказу Міненерго №440 від 10.07.2015р.), але ні реакції, ні конкретних дій не послідувало. Існує думка, що для обмеження перетоків з НКТ потрібне політичне рішення. Але те, що в так званій «ЛНР» збір платежів за електроенергію, що надходить до них безкоштовно, проводиться - дає підстави припускати, що комусь вигідне збереження статус-кво. Цілком можливо, що хтось наповнює кишені грошима за рахунок ЛЕО і жителів Луганської області, які, в результаті, постраждали не тільки від війни, але і від незаконного збагачення зацікавлених персон. А тепер можуть постраждати і від енергетичної дестабілізації Луганщини.

Нагадаємо, що для забезпечення енергетичної незалежності підконтрольної території Луганської області від НКТ, в грудні 2016 року ЛЕО закінчило будівництво ПЛ-35 кВ - відпайки на підстанцію «Станиця Луганська» від ПЛ-35 кВ «Плотина - Комишне», довжиною більше 13 км.

донеччина економіка луганщина енергетика

Знак гривні
Знак гривні