Блокаду Донбасу розгляне РНБО - Євросоюз закликає припинити її

Про це заявив президент України Петро Порошенко. «Сьогодні РНБО розгляне питання енергетичної блокади», — цитує президента прес-секретар Святослав Цеголко.


Набув чинності надзвичайний стан в енергетиці. Можливі відключення

Порошенко додав, що будуть прийняті рішення про диверсифікацію джерел поставок енергетичного вугілля.

Тим часом представництво ЄС закликало припинити блокаду Донбасу:

«Блокада залізничного сполучення між контрольованими державною владою територіями та ОРДіЛО суперечить інклюзивному підходу до громадян України, які проживають на територіях, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Відповідальні за початок блокади повинні негайно її припинити. Влада ж, своєю чергою, має вирішити цю проблему якнайшвидше», — йдеться в коментарі.

Нагадаємо, 26 грудня добровольці оголосили про блокаду окупованих територій. Колишній в.о. начштабу батальйону «Айдар» Валентин Лихоліт пообіцяв не пропускати метал, вугілля, деревину та промислові партії алкоголю і сигарет.

Водночас, секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що рішення групи добровольців про блокування непідконтрольних владі України територій Донецької і Луганської областей перебуває виключно у компетенції президента України.

6 лютого на трасі під Бахмутом стались сутички учасників «блокади» з поліцією. У свою чергу, міністр із питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш вважає, що дії учасників «економічної блокади» окупованого Донбасу суперечать українському законодавству, а тому дії поліції щодо «блокадників» є абсолютно обґрунтованими.

За матеріалами Громадського

донеччина економіка луганщина енергетика

Знак гривні
Знак гривні