Набув чинності надзвичайний стан в енергетиці. Можливі відключення

Введений розпорядженням Кабінету Міністрів надзвичайний стан на ринку електроенергії з 16 лютого набув чинності, і буде діяти, принаймні, 1 місяць, до 17 березня.

Для кінцевих споживачів електроенергії надзвичайний стан означає можливі (у разі необхідності) тимчасові відключення електроенергії (так звані "віялові відключення"), які центральний диспетчер енергосистеми має право застосовувати при дефіциті потужності в системі.

Надзвичайний стан розширить повноваження центрального диспетчера НЕК "Укренерго", який отримав право в ручному режимі регулювати вироблення електроенергії кожної конкретної ТЕС.

Надзвичайний стан передбачає перехід блоків атомних електростанцій на роботу в режимі тижневого маневрування (часткове розвантаження буде здійснюватися в п'ятницю і відновлення повної потужності в понеділок).

Міненерго очікує, що завдяки цьому частка АЕС в сумарному виробництві збільшиться з 57% до 61%.

Задекларованою метою цих заходів є економія споживання антрацитового вугілля, поставка якого на ТЕС була припинена 13 лютого в результаті блокади залізничного сполучення через лінію розмежування.

Міненерго вважає, що надзвичайний стан дозволить заощадити від 300 до 350 тис. тонн антрацитового вугілля (для порівняння до введення ПП добове споживання антрацитового вугілля на ТЕС становила близько 30 тис. тонн/добу).

За словами міністра енергетики Ігоря Насалика, НС в енергетиці може бути продовжено ще не більше ніж на 1 місяць, але при цьому в опалювальний сезон 2014/2015 років надзвичайний стан тривав майже весь опалювальний сезон.

За матеріалом Цензора

донеччина економіка луганщина енергетика

Знак гривні
Знак гривні