Убитий Кім Чен Нам міг би стати диктатором - але його, молодого, впіймали під Диснейлендом (ДОСЬЄ)

Стало відомо, що убитий вчора Кім Чен Нам перед тим направляв своєму молодшому братові, лідеру КНДР Кім Чен Ину листа, в якому просив зберегти життя йому і членам його сім'ї.

Кім Чен Нам ще у 2012 році запевняв брата, що ні він, ні його діти не претендують на владу і хочуть лише спокійного життя за межами КНДР.

Не допомоголо:


"Відсунутого" брата Кім Чен Ина вбили в Малайзії професійно, як у шпигунському романі

Колишня дружина Кім Чен Нама на даний час проживає в Пекіні із сином, а друга дружина з двома дітьми – сином і донькою – перебуває в Макао. Всім їм надана охорона з боку китайської влади.

А міг би сам бути диктатором, якби не Диснейленд

Кім Чен Нам — позашлюбний син другого диктатора КНДР Кім Чен Іра та його коханки, актриси Со Хе Рим.

Народився у травні 1971 року, батько Кім Чен Іра — Кім Ір Сен, засуджував стосунки свого сина та актриси, тому, фактично, Кім Чен Нама виховували в таємниці.

Кім Нам не ходив до школи, навчався дома, потім його відправили до приватної школи у Женеві. В середині 90-х років він кілька разів бував у Японії.

У 1999 році став ймовірним претендентом на пост нового диктатора.

Нама різко просунули по партійній лінії, він став відвідувати офіційні заходи разом із батьком Кім Чен Іром.

У 2001 році навіть прибув з візитом до Шанхаю. У КНДР Нам відповідав за розвиток IT сфери.

У тому ж році стався великий політичний скандал: Кім Чен Нам намагався потрапити до токійського парку розваг Діснейленд у Японії, використовуючи підроблений паспорт Домініканської республіки.

у Латинській Америці справді багато корейців

Махінація провалилась: на кордоні його впізнали, протримали кілька днів в ізоляції, а потім депортували до Китаю.

Через це він потрапив в опалу до свого батька, який припинив всі політичні кроки щодо просунення Нама та заборонив йому брати участь у житті партійного істеблішменту країни.

Через це Нам залишився в Китаї, де розпочав в Макао свій бізнес.

І раптом Наму не сподобалося спадкування влади

Кім Чен Нам був «оксамитовим» опозиціонером. Після скандалу з Діснейлендом він не з’являвся у КНДР, охоче давав інтерв’ю китайським та японськім журналістам.

У 2004 році він переписувався з японським журналістом Йодзі Гомі, який після цього випустив книгу про Нама та Північну Корею.

Через це його брат Кім Чен Ин почав планувати вбивство.

Зокрема, йому не подобались висловлювання Нама про те, що «недопустима передача влади вже в третьому поколінні».

Кім Чен Ин назвав це «зайвими балачками».

Не перша спроба вбивства

За даними видання Chosun Ilbo, вбити Нама планували у 2010 році, але спецслужби Шанхаю дізнались про плани та вдались до тиску на керівництво КНДР.

Після цього Кім Чен Ин на рік відмовився від свого задуму.

В тому ж році, на з’їзді Трудової партії Кореї, Кім Чен Ин став офіційним наступником Кім Чен Іра.

Ще одна спроба вбити Кім Чен Нама була здійснена у 2011 році: на нього та його охоронців напали невідомі та обстріляли з пістолетів, але тоді ніхто не постраждав.

В одному з інтерв’ю, Кім Чен Нам заявив: «Лідерство мого брата не може бути тривалим».

У розмові з японським журналістом, Кім Чен Нам висловився і стосовно економіки країни: «Коли люди живуть в таких злиднях, всі ці розмови про «сильну і заможну державу» позбавлені сенсу».

«Немає жодної людини, яка б стала інвестувати у Північну Корею, де немає ані системи, ані законодавства, які б забезпечували безпеку інвестицій».

Тож, можливо, після страти своїх радників, Кім Чен Ин вирішив довести заплановане ще у 2009 році вбивство до кінця, хоча його старший брат неодноразово заявляв, що не претендує на посаду голови КНДР.

За матеріалом Громадського

корея кримінал

Знак гривні
Знак гривні