Пенсійна реформа: Хочеш пенсію - зароби, а не просто доживи до 60

Глава Мінсоцполітики Андрій Рева озвучив головні передбачувані нововведення пенсійної реформи - підвищення пенсійного віку не буде, але буде необхідний мінімальний пенсійний стаж, який за бажання можна буде докупити, сплативши відсутні соцвнески. Крім того, він зазначив, що законопроект про пенсійну реформу в першому варіанті готовий.


Уяви себе Богом, зроби країні нормальні пенсії (Інтерактивна гра)

"Є дефіцит Пенсійного фонду. Грошей не вистачає.

Є два варіанти - зменшити кількість тих, хто буде отримувати гроші, або розширити кількість тих, хто платить соціальні внески. Ну і є варіант підвищити податки. У МВФ нам показують, мовляв, ось у Німеччині підвищили пенсійний вік. У Німеччині люди, які працюють, платять внески до Пенсійного фонду. Це аксіома. Ухилення від сплати там практично немає. Але кількість тих, хто платить, зменшується природним шляхом за рахунок старіння населення.

А кількість пенсіонерів завдяки хорошій медичній системі збільшується. У німців немає можливості розширювати кількість платників. Підвищити податки - це значить вбивати економіку. Що вони роблять? Вони зменшують кількість тих, хто отримує пенсію шляхом збільшення пенсійного віку.

Все зрозуміло і логічно. Нам пропонують взяти цей інструментарій і перенести в українські реалії.

Але у нас інші проблеми. У нас є величезна база для збільшення кількості платників до Пенсійного фонду. Але вони не платять. Чому? Тому що є дві базові установки: "Мені буде 60 років - мені пенсію дадуть" і "Мені дадуть таку ж пенсію, як і в мого сусіда, який сплачує внески".

Але вони всі прийдуть за пенсією в 60 років. І вони впевнені, що пенсію їм дадуть. Я хочу, щоб кожен отримав те, що він заробив. Якщо ти хочеш отримати пенсію, ти повинен її заробити, а не просто дожити до 60 років. Все чесно", - пояснив міністр.

"Ще раз повторю. Не потрібно зменшувати кількість пенсіонерів, потрібно розширювати кількість платників. У нас є така можливість. У німців немає, а у нас - є.

У нас величезний сектор "тіньової" економіки. Але для того, щоб ми розширили базу платників, ми повинні створити стимули, щоб вони платили.

Ми повинні показати тим, хто не платить, що вони будуть в гіршому становищі, ніж ті, хто платять. А тим, хто платить, ми говоримо: "Хлопці, 60 років, є 30- 35 стажу, ви отримуєте пенсію, і ми навіть вам з коефіцієнтом заплатимо більше. А ви не платили, в 60 років нічого не отримаєте, будете працювати далі, поки не заробите. Не заробите? Тоді взагалі не ходіть до нас. Отримувати ви нічого не будете", - констатував міністр.

ще дітей учили: тісто не місив, дрова не носив - іди геть

"Якщо люди бачитимуть, що вони пенсію просто так не отримають, якщо у них не буде стажу, виникнуть питання щодо декількох категорій людей.

Позиція перша - я працював 20 років до 2000 року, потім поїхав до Польщі і став працювати там. Мені 60 років виповнюється, я приїжджаю в Україну і кажу: "А дайте мені пенсію". А мені відповідають: "У тебе ж стажу немає". Добре, а я можу якось компенсувати? Ми говоримо: "Звичайно, за кожен рік відсутнього стажу можна заплатити".

Ви робите фактично страховий внесок і в 60 років виходите на пенсію. Ви можете померти через рік, а можете - через 20 років. Але ми гарантуємо виплату пенсії. Тільки за умови, якщо ви компенсуєте за ті роки, коли ви не платили. Тобто купівля стажу.

Це логічно? МВФ каже: "Ні-ні. Так робити не можна". Чому ж? У людини так склалися обставини. У нас така економічна ситуація була. Він не міг платити соцвнески. Різні причини. Зараз він хоче. Нехай заплатить.

У нас є норма в законі. Просто нею ніхто не користується, тому що вона "мертва". З тієї простої причини, що все одно всім дають. А якщо не будуть давати, то людина заплатить, якщо захоче. Є підприємці, у яких батьки вже майже пенсіонери, але їм стажу не вистачає. Можуть за них заплатити? Чому б і ні. Нам потрібно залучити фінансовий ресурс на чесній основі", - розповів Рева про ще одну пропоновану новелу пенсійної реформи.

Детальніше - в інтерв'ю Реви

економіка пенсії реформи суспільство

Знак гривні
Знак гривні