У Новій Зеландії рекордне самогубство китів - викинулись на берег 419 особин (ФОТО)

На берег бухти Голден-Бей новозеландського Південного острова викинулися водночас 419 китів.

На момент приїзду волонтерів для порятунку 70% тварин була мертвою.

Волонтери, природоохоронці та місцеві мешканці намагаються врятувати тих тварин, що залишилися. Вони відправляють китів у відкрите море під час припливу, але шанси на виживання невеликі.

«Дивлячись на кількість загиблих тварин, ми маємо розуміти, що решта перебуває у критичному стані», — сказав регіональний керівник департаменту охорони природи Ендрю Ламасон.

Викидання китів на берег

Масове викидання китоподібних на берег відомо людям віддавна. Ось, скажімо, картина 1577 року:

Існує багато теорій, але жодна з них до кінця не пояснює масове викидання китів на берег. Одна з них - "помилка навігації в мілких водах", інша - "йди за мною", стадність, коли за одним китом або заради порятунку, або через його "лідерство" йдуть інші кити.

Обидві основні теорії мають статистичні підтвердження:

Відомо, що найчастіше потрапляють на берег кити тих видів, у яких найтісніші "соціальні зв'язки" у групах. Крім того, це види, які живуть переважно на глибинах, а не біля берегів.

Кити видів, які живуть "самітниками", та кити видів, які переважно живуть у мілких водах, практично ніколи не викидаються на берег.

Щороку гине таким чином близько двох тисяч китів (усіх видів у сумі), однак, як стверджують науковці, для жодного виду викидання на берег не становить загрози вимирання виду.

За матеріалами Громадського та вікіпедії

екологія природа

Знак гривні
Знак гривні