За допомогу військовим із ремонтом техніки волонтерів хочуть штрафувати!

У разі ухвалення парламентом законопроекту №5698 "Про внесення змін до закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" волонтери отримають штраф від 17 до 85 тисяч гривень із конфіскацією продукції та обладнання.


Укроборонпром намагається штучно обмежити діяльність своїх конкурентів - зокрема й волонтерів

"Про нову ліцензію! Якщо ухвалять цей законопроект, за ремонт військової техніки без ліцензії волонтери отримають штраф від 17 000 до 85 000 грн з конфіскацією продукції та обладнання. Кабмін запропонував Верховній Раді ввести ліцензування виробництва і реалізації військової техніки, військової зброї і боєприпасів до неї. Це новий законотворчий "шедевр" уряду №5698 зареєстровано в Раді 23 січня", - пише депутат Ярослав Маркевич.

З його слів, згідно із законопроектом, Кабмін вводить жорсткий контроль, державний нагляд і тотальне ліцензування для розробки, виготовлення й обігу зброї в країні.

Волонтери ремонтують військову техніку

"У них це називається "державне регулювання стратегічно важливої ​​галузі". Як завжди - все в красивій обгортці реформування оборонно-промислового комплексу України. Але в обгортці - зовсім не цукерка. Ще у 2015 році, коли готували законопроект про ліцензування, я вніс поправку, яка виключила зі ст. 7 законопроекту до другого читання Пункт 20 "розробка, виготовлення, реалізація, ремонт, модернізація та утилізація озброєння, військової техніки, військової зброї і боєприпасів до неї".

Тоді поправку врахували - цей пункт прибрали зі списку видів діяльності, які підпадають під ліцензування. І тим самим ми ліквідували необхідність отримувати багато непотрібних папірців і годувати бюрократів, застосувавши принцип "що простіше - то краще".

Адже, за словами учасників ринку, на отримання цієї ліцензії вони витрачали до 8-ми місяців. При цьому сама ліцензія була суто формальною за суттю і являла собою виснажливий збір папірців із ходінням по кабінетах чиновників. Відразу наголошу: обороноздатність нашої країни від цього ніяк не постраждала і здійснення всіх цих видів діяльності, як і раніше, - під чуйним контролем держави. Але тепер увійти в цей ринок стало легше. Особливо в такому напрямку як "ремонт", де менше регуляторних актів, ніж, наприклад, у "виготовленні", - зазначив Маркевич.

На думку нардепа, цим законопроектом уряд намагається створити додаткові перешкоди для розвитку ОПК в Україні і повернути процедуру ліцензування для всіх, хто розробляє і ремонтує техніку для армії.

За матеріалом Цензора

армія зброя маразм законопроект

Знак гривні
Знак гривні