Антикорупційний Майдан у Румунії триває й після скасування амністії корупціонерів. Півмільйона протестувальників (ВІДЕО)

У румунській столиці Бухаресті та інших великих містах країни понад 500 тисяч людей вийшли на мітинг з вимогою відставки уряду на чолі з Соріном Гріндяну.

Новий уряд, який при владі менше місяця, своїм указом вирішив зробити послугу йому та ще тисячам держслужбовців, звинувачених у хабарництві. Указ став повною несподіванкою для румунів – схвалені урядом зміни попередньо не обговорювалися з громадськістю.

Перед будівлею уряду в Бухаресті зібралися понад 250 тисяч людей.
«Геть уряд!», «Ми хочемо, щоб країною керували чесні люди, а не мафія!», «Відставка!» — вигукували мітингувальники.

«Ми вийшли, щоб захистити нашу країну від злочинців, які намагаються знехтувати верховенством права в Румунії. Ми маємо захищати наші права, а не їхні непрозорі інтереси», — цитує BBC слова протестувальника Ніколає Станку. Він разом із десятками тисяч інших людей приєднався до протесту на площі Перемоги в центрі Бухареста. Вони скандували «Відставка!», апелюючи до міністра юстиції Флоріна Йордаче. Уряд соціал-демократів на чолі з Соріном Гріндяну прийшов до влади менше місяця тому і вже сповна відчув, що таке народний гнів.

Такої кількості протестувальників Румунія не бачила з 1989 року – часу повалення режиму диктатора Ніколає Чаушеску.

Протести розпочалися в середу – відразу після того, як стало відомо про таємно виданий урядом у вівторок увечері указ.

Він передбачає скасування кримінального покарання за зловживання службовим становищем, якщо завдані при цьому збитки менші за 200 тисяч румунських лей (приблизно 48 тисяч доларів).

Акції продовжуються навіть після того, як уряд скасував ці постанови 5 лютого. Тепер вимагають відставки уряду


Пояснення антикорупційного Майдану в Румунії

Репортаж Аль-Джазіри:

Відео від ВВС - тут

За матеріалами Аль-Джазіри, Ройтерс, Громадського

румунія протести корупція Європа

Знак гривні
Знак гривні