Міжнародне розслідування довело, що бойовики стріляють Градами, прикриваючись мирними мешканцями Донецька (ВІДЕО, КАРТА)

Бойовики навмисно розташовували «Гради» біля житлових кварталів Донецька.

Згідно з наявними доказами — відгуками у соцмережах, опублікованих відео тощо — можна констатувати, що 31 січня численні атаки «Градів» відбулися з ділянки біля гіпермаркету «Ашан» в окупованому Донецьку.

«Перший залп відбувся за близько 200 метрів на схід від гіпермаркету і менш ніж у 500 метрах від школи і житлового кварталу. Другий залп відбувся з об’їзду за 600 метрів від промзони і за 1000 метрів від житлового кварталу. Деякі з атак відбувались протягом дня, коли поряд знаходились мирні мешканці», — йдеться у звіті Bellingcat.

Є шість відео, для яких вдалося визначити місце та напрям зйомки:

На них видно постріли з "Градів" з-під Ашану (всі відео тут)

Ашан на карті (обведено червоним квадратом)

Гради розташовані у 200 м на схід від Ашану


Детально з розбором скріншотів та доказами часу й місця - тут


«Постійне використання місцевості за 200 метрів на схід від гіпермаркету «Ашан» яскраво підтверджує, що вибір мав на меті навмисне ризикування життям мирних громадян у цьому районі», — підкреслюють дослідники.

Нагадаємо, під Авдіївкою сталося загострення збройного конфлікту. 29 січня у боях неподалік населеного пункту 5 українських військових загинули і 14 дістали поранень. А 30 січня загинули 3 військових, і 17 дістали поранень. Вранці 31 січня бойовики обстріляли Авдіївку з «Градів».

У Донецьку сильний вибух - а прямо з "Донецька" стріляють "Гради" (ФОТО, ВІДЕО)

донеччина тероризм росія агресія війна

Знак гривні
Знак гривні