Бійцям в Авдіївці шлють з російських радіокомплексів СМС, намагаючись деморалізувати (ФОТО)

Крім артилерійських обстрілів, російські окупаційні війська на Донбасі посилили психологічну війну проти Збройних сил України. Намагаючись деморалізувати українських бійців, противник застосовує високі технології, зокрема засоби радіоелектронної боротьби.

Про те, що захисникам Авдіївки, а також усім власниками мобільних телефонів у цьому регіоні масово приходять лайливі СМС-повідомлення українською мовою, стало відомо з першого дня загострення на промзоні.

Німецьке видання Bild проаналізувало й узагальнено цю “зброю”, яку Росія використовує не вперше, але щоразу – під час ескалації бойових дій.

Видання зібрало фото таких СМС, оприлюднені українськими військовими в соцмережах. У повідомленнях бійців порівнюють із “німцями під Сталінградом”, називають “м’ясом для своїх командирів”, обіцяють “неминучу кару”, “знаходження під снігом до весни” тощо.

Показовим є те, що текстові СМС-повідомлення деморалізуючого змісту зараз, на відміну від попередніх років, написані українською мовою. Вони відправлені з номерів нібито українських мобільних операторів.

Для того, щоб імітувати сигнали мобільного телефону та відправляти піратські СМС на тисячі пристроїв, потрібні новітні технології. Експерти вважають, що за останніми атаками в так званій “електронній” війні на Сході України стоїть високотехнологічне обладнання, яке було розміщене в Донецькій області з середини 2015 року російською армією”, – пише німецька газета.

Bild нагадує про ОСІНТ-дослідження міжнародної групи “Інформнапалм” ще від травня 2015 року.

Тоді розслідувачі викрили на фото в Донецьку сучасний російський комплекс РЕБ (радіоелектронної боротьби) РБ-341В “Леер-3” – розробку Росії, взяту на озброєння в 2015 році. Це аеродинамічний закидуваний передавач перешкод абонентських терміналів стільникового зв’язку стандарту GSM.

російська установка та свіжа смс - колаж німецької BILD

Як відомо, “Леєр”, крім того що є комплексом придушення GSM-зв’язку за допомогою перешкод, які передаються з безпілотного літального апарата “Орлан-10”, також може імітувати роботу базової станції мобільного зв’язку в діапазонах GSM 900 і GSM 1800 та відправляти хибні сигнали (повідомлення).

Як розповів Bild експерт “Інформнапалм” Михайло Кузнєцов, очевидно, що “Леєр-3” не тільки надісланий на Донбас із Росії, а й обслуговується російськими військовослужбовцями.

Втім, за висновком Bild, психологічний ефект від таких СМС обмежений, вони не справляють на бійців бажаної дії.

“Ця не настільки вдалий хід. Ми це вже проходили”, – прокоментувало “військове джерело” в Києві.

Український переклад - Новинарня

донеччина війна технології росія

Знак гривні
Знак гривні