Словаччина розслідує найманство своїх громадян на Донбасі (ФОТО)

Національна кримінальна агенція Словаччини (НАКА) на вимогу генпрокуратури країни проведе розслідування щодо можливої кримінальної відповідальності п’ятьох словацьких громадян, які воюють на сході України в лавах проросійських сепаратистів.

Про це інформує “Новинарня” з посиланням на словацьке видання Denník N.

“Інформацію підтвердила прес-секретар генеральної прокуратури Словаччини Андреа Предайнова, зазначивши, що вони замовили таке розслідування”, – ідеться в повідомленні.


Нагадаємо, бразильського дугінця-авантюриста вже посадили на 13 років

Denník N зазначає, що, згідно з недавніми поправками до кримінального кодексу країни, словакам, які беруть участь у військовій діяльності організованої озброєної групи на території іншої держави, загрожує від двох до восьми років позбавлення волі.

За даними видання, із соцмереж та повідомлень у різних ЗМІ відомо про особи щонайменше п’ятьох громадян Словацької Республіки, які воювали чи воюють на боці бойовиків “ДНР/ЛНР” і при цьому не притягуються до відповідальності на батьківщині.

Зокрема, ще в серпні 2014 року ЗМІ повідомляли про 45-річного громадянина Словаччини, етнічного серба Мирослава Рогача (Miroslav Roháč), затриманого українськими військами біля Іловайська за участь у бойових діях на боці “ДНР”.

Рогач у полоні сил АТО

Невдовзі його звільнили з ув’язнення й повернули в ОРДО, обмінявши на українських військовополонених.

“Це перший випадок документально підтвердженого взяття в полон громадянина однієї з країн Європейського Союзу, який воює на боці терористів”, – коментував Антон Геращенко, демонструючи паспорт Рогача.

Крім того, згодом “Інформнапалм” із посиланням на “Деннік Н” писав про ще п’ятьох словацьких найманців на Донбасі, публікуючи їхні фото й історії: Штефан Потоцький (Štefan Potocký), Маріо Райтман (Mário Reitman), Міхал Бем (Michal Böhm), Мартін Сойка Кепрта (Martin Sojka Keprta), Ріхард Браніцький (Richard Branický).

Штефан Потоцки

Маріо Райтман

Томаш Ревай

ДЕТАЛЬНЕ ДОСЬЄ НА КОЖНОГО - ПЕРЕКЛАД ЗІ СЛОВАЦЬКОЇ УКРАЇНСЬКОЮ

Водночас число словаків на службі сепаратистів може виявитися в рази більшим, ніж п’ять чи шість.
Принаймні, зазначає Denník N, журналіст Томаш Форро восени 2016 року відвідував Донецьк і повідомляв про 10-15 словацьких бойовиків.

Раніше генпрокуратура Словаччини заявляла, що повідомлення в засобах масової інформації не були достатньою підставою, аби правоохоронці діяли в цьому напрямку.

При цьому Denník N нагадує про обіцянки міністра внутрішніх справ Роберта Калиняка: він ще червні 2015 року заявив, що триває ідентифікація людей, які воюють на Сході України. Тоді він казав, що міністерство знає про найманців і починатиме відповідні дії якомога швидше.

За матеріалами Новинарні та Інформнапалму

донеччина луганщина словаччина тероризм

Знак гривні
Знак гривні