Джерело проблем. Кабмін придумав ще один інструмент тиску на бізнес

Уряд пропонує дозволити ревізії на компанії у будь-який час і з особливими повноваженнями інспекторів-ревізорів:

Сьогодні в Державній регуляторній службі (ДРС) пройшло обговорення проекту постанови Кабінету міністрів щодо реалізації статті 259 Кодексу законів «Про працю», та статті 34 закону України «Про місцеве самоврядування» з представниками бізнесу та зацікавленими державними органами.

Андрій Леденьов, Новий час

Згідно з текстом проекту, пропонується встановити новий порядок проведення контролю за дотриманням законодавства про працю. Цікаво, що перевірки там називаються інспекційними відвідинами. Інспектор отримує право на такі відвідування без інформування і в будь-який час доби, а також може залучати правоохоронні органи, проводити аудіо, фото і відео фіксацію. При цьому ревізору достатньо буде мати відповідне посвідчення. Ревізору забороняється розголошувати походження скарги і причин інспекцій. Єдиним правом не допуску інспектора буде відсутність цього посвідчення.Підставою для ревізій можуть стати звернення фізосіб, помітили неналежні оформлення трудових відносин з ними, рішень судів, повідомлень правоохоронців, звернень інших органів (ДФС, ПФУ).

Основна ідеологія такої ініціативи уряду полягає в тому, щоб легалізувати трудові відносини. Сьогодні в Україні налічується 18-19 млн офіційно працюючого населення. «Але оплата внесків, зокрема ЄСВ, у нас оплачує 11 млн осіб. При цьому, згідно з соціологічним опитуванням, з цієї кількості 15% людей говорять, що їм доплачують зарплату в конвертах», – пояснює причини необхідності легалізації в розмові з НВ Бізнес віце-прем'єр Павло Розенко. Голова уряду Володимир Гройсман обіцяє чесних бізнесменів не чіпати. «Але ті, хто нехтує правами людей, будуть покарані», – пригрозив Гройсман. Штрафи встановлені від 32 тис. грн до 320 тис. грн.

Після процесу децентралізації ПДФО та частина ЄСВ залишається на місцях, тому, каже Розенко, місцеві органи самоврядування та сільські керівники повинні стати головними лобістами легалізації зайнятості. Віце-прем'єр уточнив, що перевіряючі фактично будуть намагатися переконувати бізнесменів привести трудові відносини зі своїми працівниками в належний стан. Інакше, якщо підприємства ніяк не реагують на зауваження, їх чекають штрафні санкції.

Ксенія Ляпіна, голова ДРС не погоджується із запропонованою редакцією згаданого проекту Кабміну. «Це може дискредитувати всі сторони, роботодавцям додати проблем, інспекторів зробити церберами», – вважає Ляпіна. На її думку, така постановка питання заздалегідь налаштовує на ворожнечу представників місцевого самоврядування та локального бізнесу. Тому ДРС відмовиться узгоджувати текст постанови, поки не будуть врегульовані спірні питання і знайдено конструктивну пропозицію.

Бізнес також вважає ініціативу уряду не логічною. «Що їм заважало припиняти нечесні обшуки правоохоронних органів?», – запитує Андрій Колодюк, голова наглядової ради Асоціації венчурного капіталу та прямих інвестицій, натякаючи на торішні тотальні перевірки IT-компаній. «Начебто ініціатива хороша, регулює трудове законодавство. Але ми ж розуміємо, що у нас це не працює, на практиці все інакше. Будуть домовлятися з інспекторами, буде зростати корупція», – впевнений Колодюк.

Опитані НВ Бізнес юристи солідарні з підприємцем. За словами керівного партнера адвокатського об'єднання SupremaLex Віктора Мороза, держава таким чином ще більше зможе «доїти» бізнес, інспектори будуть створювати липові скарги для проведення перевірок, а рейдери з такими нововведеннями можуть захоплювати ліквідні активи. «Вітчизняний бізнес під тиском держави давно вже звик діяти за правилом: «проти лому немає прийому, окрім іншого лома», і цілком імовірно, що багато хто з його представників просто йтимуть у тінь», – прогнозує Олег Вдовичен, керівний партнер АО Вдовичен та партнери.

Великий бізнес почне судитися і відбиватися від перевірок, вважає адвокат Яків Гольдарб: «Сильні юристи своїм клієнтам придумають різні схеми, які допоможуть зробити їхні відносини з найманими працівниками такими, щоб вони не здавалися трудовими». За словами адвоката, буде багато штрафів, компанії оскаржать їх, а адміністративні суди будуть завалені позовами.

«Але найсумніше в цій ситуації те, що частина підприємців воліє сісти на валізи і поїхати за кордон, де зрозумілі правила гри, і де їх чекають з розпростертими обіймами. Особливо це стосується IT-аутсорсингу», – попереджає Колодюк.

уряд бізнес опініон

Знак гривні
Знак гривні