У Борисполі затримали й відпустили підозрілих росіян, що змахують на військових (ВІДЕО)

У четвер, 26 січня, в київських аеропортах співробітники Державної прикордонної служби спільно з СБУ викрили шістьох громадян Росії, які синхронно намагалися потрапити в Україну, маючи конверти з однаковими сумами грошових коштів.

Серед них – гадані військові Російської Федерації та особи, які мають зв’язки з незаконними збройними формуваннями, а також нагороджений медаллю “За повернення Криму”.

Про це 27 січня інформує прес-служба ДПСУ.

Так, в аеропорту “Бориспіль” під час оформлення рейсу, який прибув з Мінська, виявлено п’ятьох громадян Росії.

Всі чоловіки прибули в Україну вперше.

В ході додаткового контролю у кожного з росіян знайшли однакову суму коштів у розмірі по 100 тисяч рублів РФ в однакових конвертах.

У деяких з них збігалася дата видачі паспортів.

При цьому всі п’ятеро вказали мету свого перебування на території України – “відпочинок”.

Під час спілкування відповіді чоловіків були характерні саме для військових чи чітко поінструктованих осіб, зазначають в Держприкордонслужбі.

Крім того, у одного з росіян прикордонники спільно з СБУ виявили військовий квиток, жетон ЗС РФ та маскувальний халат.

Також встановлено, що деякі з них, можливо, причетні до злочинного угруповання, яке пов’язане із шахрайськими діями у банківській сфері.

На фото речей затриманих, крім камуфляжу, видно також дві боксерські рукавички:

Ще одного громадянина Росії прикордонники спільно з СБУ викрили в аеропорту “Київ” (“Жуляни”). Він також прилетів в Україну рейсом з Мінська.

Під час прикордонного контролю на чоловіка спрацювала база даних, оскільки стосовно нього діяло доручення від правоохоронних органів.

Далі під час перевірки правоохоронці встановили, що чоловік є головою ради директорів групи компаній, яка займається фінансуванням проектів у Росії та за кордоном.
Також з’ясувалося, що він має зв’язки з представниками незаконних збройних формувань, які воюють на сході України, адже в його телефоні були знайдені відповідні контакти. Крім того, він був нагороджений медаллю “За повернення Криму” особисто міністром оборони РФ.

Наразі всім зазначеним громадянам РФ відмовлено в перетинанні державного кордону. Тривають подальші фільтраційно-перевірочні заходи.

Як повідомив в ефірі каналу “112 Україна” помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян, частина зазначених осіб після 14:00 все ще перебуває в аеропорту.

При цьому речник ДПСУ заявив: серед групи росіян двоє людей до початку бойових дій служили в головному розвідуправлінні ЗС РФ.

“В ході співбесід виявилося, що принаймні двоє з них проходили службу у ЗС РФ в головному управлінні розвідки. Це був ще довоєнний період. Але тим не менше ми знаємо, що колишніх розвідників не буває”, – сказав Слободян.

За словами речника, мета поїздки в Україну ще визначається: “Можливо, що дійсно вони, будучи причетними до діяльності одного з банків на території РФ, переховуються від переслідувань з боку фінансових органів. Це одна з версій, але як насправді, буде ясно пізніше”.

Описуючи затриманих, Олег Слободян зазначив: “Це чоловіки приблизно одного віку, один з них колишній військовослужбовець з великою кількістю татуювань на тілі, в тому числі там є і свастика. Він пояснює, що свастика не дала йому просунутися у військовій кар’єрі, тому він звільнився”.

Новинарня

ОНОВЛЕНО: Затриманому в аеропорту "Київ" власнику медалі "За повернення Криму" заборонили в'їзд в Україну: підстав для його затримання немає.

"Для того, щоб виключити можливі спекуляції і помилки, рішення про заборону на в'їзд в країну приймалося колегіально всіма присутніми представниками правоохоронних органів. У результаті - це рішення було визнано таким, що відповідає цій ситуації і законодавству України", - сказав Слободян.

Він додав, що інформацію про наявність у росіянина медалі "За повернення Криму" прикордонники отримали з відкритих джерел.

"Та інформація, яку ми перевірили і яку він підтвердив, говорить про те, що цей громадянин Росії є керівником групи компаній, які займаються реалізацією медійних проектів. Підстав для його затримання немає", - додав Слободян.

авіація київ кримінал росія

Знак гривні
Знак гривні