22 відтискання в Україні набирає обертів. Командування флоту віджалось у вигляді тризуба (ВІДЕО)

Прийнявши виклик #22РushUpChallenge, керівники Військово-Морських сил ЗС України в Одесі влаштували наразі найбільш оригінальну масову акцію з відтисканням від землі на підтримку ветеранів АТО.

26 січня близько двох сотень діючих та майбутніх офіцерів ВМСУ на чолі з командувачем національного військового флоту віце-адміралом Ігорем Воронченком під час відтискання сформували живі фігури Державного Герба України – тризуба, а також якоря на причальній стінці і вертолітному майданчику фрегата “Гетьман Сагайдачний”.

Масову вправу зафіксувала на відео флотська телерадіокомпанія “Бриз”:

Про флешмоб і посттравматичний синдром

Як відомо, влітку 2016 року естафету 22PushupChallenge запустили у США – після того як американський Департамент у справах ветеранів оприлюднив шокуючий звіт про самогубства серед колишніх військових США за 2014 рік.

Стало відомо, що близько 22 ветеранів у США щодня накладають на себе руки.

Пізніше цю цифру уточнили і знизили до 20, адже 7403 ветерана армії США покінчили життя самогубством в 2014 році. Однак виклик “22Kill” залишився.

Аби привернути увагу суспільства до цієї проблеми, було започатковано флешмоб, умовою якого стало 22-разове відтискання від підлоги протягом 22 днів.

Організатори флешмобу #22PushupChallenge ставлять за мету довести кількість учасників до мільйона.

В Україні естафета стала масовим явищем у середині січня 2017 року. Її учасники заявляють про бажання підтримати українських воїнів, які повернулися з АТО, зокрема тих, хто має посттравматичний синдром.

Окрім того, флешмобом хочуть наголосити: бійці, які повертаються додому з війни, потребують уваги та підтримки суспільства.

Одним із перших акцію американців в Україні підхопив Леонід Остальцев, учасник АТО та засновник піцерії Pizza Veterano.

“Флешмоб швидко перекинувся через океан і дійшов до нас, хоча історія його виникнення відома не всім. Ми тільки почали стикатися з цією проблемою. Потрібно пам’ятати, що пік прояви ПТСР припадає на восьмий рік після травмуючого досвіду. Тому ми ще навіть не усвідомлюємо глибину цієї проблеми”, – написав Леонід Остальцев у “Фейсбуці”.

Естафету вже приймали звільнений з полону “кіборг” Андрій Гречанов “Рахман” (відео), голова обласної адміністрації, мер та інше керівництво Миколаєва, командири 79-ї десантно-штурмової бригади, патрульна поліція Кропивницького й Маріуполя, міністр культури Євген Нищук, волонтер Олексій Мочанов, футбольний воротар Олександр Шовковський, волонтери, політики та багато інших.

Особливо вразив командир роти 80-ї десантно-штурмової бригади Сергій Романовський, який втратив ногу на війні з Росією: у перший день флешмобу він Сергій зняв зворушливе відео, коли маленький син сидить на спині ветерана, поки батько віджимається.

Наступного дня Романовський вразив тим, що віджимався з протезом на нозі, стоячи біля стіни на руках.

У нього ж можна подивитися багато відео PushUpChallenge з України та світу

армія відео суспільство

Знак гривні
Знак гривні