Українська вчена В'язовська отримала світову премію з математики!

Українська вчена Марина В’язовська отримала міжнародну «Премію Салема 2016» з математики, яку щороку присуджують молодому вченому за видатні результати досліджень в сфері наукових інтересів Рафаеля Салема, насамперед у теорії рядів Фур'є.

Як зазначається, «Премія Салема» для математиків є аналогом Нобелівської премії.

Комісія присудила премію В’язовській за її відкриття – щодо найщільнішого пакування куль у 8- та 24-вимірних просторах із використанням методів модульних форм.

фото з вікіпедії

Марина В’язовська закінчила Київський природничо-науковий ліцеї № 145 та механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 2010-го захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України на тему «Нерівності для поліномів і раціональних функцій та квадратурні формули на сфері», а 2013 року здобула ступінь доктора природничих наук у Боннському університеті, захистивши дисертацію «Модулярні функції та особливі цикли».

В'язовська - відомий у світі (хоч і не в Україні) молодий учений. Ось, наприклад, її персональна сторінка на сайті берлінського Гумбольдтського університету, одного з найпрестижніших університетів світу.

Як зазначено на вікіпедії, премія Салема вважається високопрестижною, й багато її отримувачів згодом отримали також медаль Філдса

За матеріалами МОН та Вікіпедії

наука математика україна

Знак гривні
Знак гривні