За українським паспортом можна в'їхати без віз у 87 країн, а найкращий - німецький (ІНФОГРАФІКА)

Наявність українського громадянства дозволяє відвідувати без віз 87 країн світу, що дозволяє українському паспорту посісти 46 місці у рейтингу Global Passport Power Rank 2017 (за лінком - повний рейтинг).

Найвпливовішим визнали німецький паспорт. Він дозволяє безвізовий в'їзд до 157 країн. Друге місце розділили Швеція і Сингапур.

Громадяни цих країн без віз можуть відвідувати 156 держав.

Цікавий факт: при цьому сингапурцям потрібна віза до України.

На третьому місці опинилися Данія, Фінляндія, Франція, Іспанія, Швейцарія, Норвегія, Великобританія і США, громадянам яких без віз можна в'їжджати до 155 країн.

Останнє місце в рейтингу посів афганський паспорт. Громадяни цієї країни можуть в'їхати до 23 країн без візи.

В Європі найгірша ситуація у громадян Косово (39 безвізових країн), Вірменії (58 країн), Азербайджану (61 країна), Грузії та Білорусі (по 67 країн) - далі Україна, але з відривом (87 країн).

Вибірка для візуалізації

Для візуалізації ми взяли передусім топові країни (третє та четверте місце розділив практично весь "перший світ" - країни Західної Європи, США, Японія).

Далі пройшлися по всіх сусідах України, включно з Туреччиною та Грузією, з якими ми не маємо кордонів, але з якими цікаво порівняти своє становище.

Країни, близькі до України за рейтингом, ми не брали, бо між ними помітно мало спільного - ви можете подивитися їх самі. Найближче в рейтингу до України, наприклад, такі різні Албанія, Південно-Африканська Республіка, Кувейт і кілька маленьких країн, про які нам мало відомо без гугла та вікіпедії.

Ми також включили до візуалізації Китай як економічну потугу, і в кінці - кілька "найгірших" у плані паспортів держав.

У рейтингу враховано суто безвізові країни - слід пам'ятати, що крім них, є ще й країни, де можна отримати візу на місці (по суті, просто заплативши й отримавши за це наліпку чи штамп).

Куди можна без віз українцям? А також: порівняти Україну з будь-якими країнами на ваш вибір

Рейтинг Passport Index склала компанія з фінансового консалтингу з Канади Arton Capital. Він охоплює 193 країни й 6 територій.

Український текст із використанням матеріалу Громадського

світ інфографіка україна візи

Знак гривні
Знак гривні