НАБУ за поданням ГПУ розслідує можливі махінації Гонтарєвої. Та заперечує (ДОКУМЕНТ)

Національне антикорупційне бюро України почало розслідування діяльності голови Національного банку України Валерії Гонтаревої і директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтина Ворушиліна.

Про це повідомив прокурор Генеральної прокуратури, помічник генпрокурора Владислав Куценко, додавши, що розслідування розпочато на підставі його рапорту.

«У рапорті я підняв питання про махінації з активами ліквідованих банків на суму близька 315,6 млрд. грн. та про можливу причетність до таких махінацій очільниці НБУ та директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб», – сказав він.

За його словами, мова йде про штучне заниження вартості активів 68 ліквідованих банків з 415 млрд. грн. до 99,4 млрд. грн., з метою продажу таких активів за безцінь підконтрольним суб’єктам, що, у свою чергу, «призводить до плачевних наслідків для економіки та до масових невиплат боргів вкладникам таких банків».

Нагадаємо, раніше подібні заяви в НАБУ подавала Юлія Тимошенко.

Відповідь Гонтарєвої

З посиланням на главу НБУ Валерію Гонтареву, прес-служба відомства повідомила, що реальна вартість активів у виведених з ринку банках була в рази меншою за номінальну вартість цих активів:

“Проблема оцінки активів банків знаходиться у іншій площині. Насправді, ми маємо справу з недостовірною оцінкою активів неплатоспроможних банків самими цими банками. Йдеться якраз про те, що активів у розмірі 400 млрд грн в неплатоспроможних банках ніколи не було. На справді це були або “сміттєві” цінні папери, які перебували у заставі, або неіснуючі об’єкти, або земля і будинки, які були оцінені в десятки разів вище реальної вартості. Некоректна оцінка застав стала однією із причин виведення цих банків із ринку. Реальна вартість активів, які були на балансах неплатоспроможних банків складає близько 100 млрд грн і ця вартість підтверджена міжнародними експертами.”

За матеріалами Громадського та УНН

банки скандал нбу гонтарєва

Знак гривні
Знак гривні