СБУ оприлюднила докази, що полонений Без'язиков був завербований і працював на терористів (АУДІО)

Служба безпеки України оприлюднила телефонні розмови завербованого полковника ЗСУ Івана Без’язикова і його дружини. Відео з'явилося у середу на офіційному каналі СБУ в YouTube.

Зокрема у відео є запис розмови (від 2 жовтня 2015 року ) дружини Без'язикова з так званим "заступником командуючого корпусом міністерства оборони ДНР" Едуардом Басуріним.

Басурін розповідає, що Без'язиков живий і не хоче повертатися на підконтрольну Києву територію України (на відео з 10-ї хвилини).

"А остальное, если мозги работают, ты домыслишь сама".

Підозра у держзраді

Нагадаємо, полковника ЗСУ, звільненого з полону бойовиків влітку 2016 року, Івана Без'язикова затримали за підозрою у співпраці з так званою "ДНР".

13 грудня СБУ заявила, що полковник ЗСУ Іван Без’язиков був завербований російськими спецслужбами.

Під час перебування в полоні він носив форму офіцера РФ і мав при собі зброю, мав зарплатню й водія, а також вільно пересувався і спілкувався з представниками російських спецслужб, які перебували на окупованих територіях Донбасу.

Версія Без'язикова

Сам Без'язиков заявляв, що не визнає себе винним.

"Я ходив у військовій формі російського зразка, тому що у мене більше одягу не було. Тому що коли мене брали в полон, мій одяг розірвали на шматки взагалі", - сказав він.

Він також пояснив, що зброю йому дали для участі в інсценуванні, метою якого було схилити до переходу на бік окупантів іншого полоненого, майора Руслана Косинського.

Звинувачення СБУ

Без’язиков був відомий серед терористів під прізвиськами "Луїз", "Дядя Ваня", "Полковник", "Іван Ніколаєвич". Як сказали силовики, за показами свідків, зрадник отримав військову форму російського зразка, табельну зброю, службове посвідчення, зарплату та авто із водієм.

Неодноразово виїжджав до Ростову-на-Дону для отримання інструктажів від кадрових працівників російських спецслужб.

Без’язиков намагався влаштуватися не за своїм фахом до іншого військового закладу, де багато інформації, яка цікавить російські спецслужби. Однак після його так званого звільнення з полону СБУ вже тримала полковника в полі зору і не дала йому змоги завдати якої-небудь шкоди.

Проти Без’язикова відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній організації) ККУ.

6 липня 2016 року Без'язиков разом із дружиною після звільнення зустрічався із президентом Порошенком.

армія донеччина війна

Знак гривні
Знак гривні