Голосування України щодо Ізраїлю - послідовна підтримка міжнародного права

"Перш ніж істерити з приводу голосування України в Раді безпеки ООН за резолюцію, що засуджує будівництво Ізраїлем поселень на палестинських територіях, завдайте собі труду хоч трохи розібратися в темі і увімкнути бодай трохи мізки", - пише Тарас Шамайда, помічник голови комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганни Гопко.

1. Україна завжди виступала на міжнародній арені з позиції чіткого дотримання міжнародного права. І не лише заради принципу, а й тому, що це важливо для нашої безпеки і захисту національних інтересів. Ізраїль однозначно порушує міжнародне право, вважаючи окуповану територію іншої держави своєю і займаючись там колонізаторською діяльністю. Україна завжди голосувала саме таким чином за такі резолюції, і голосуватиме надалі (тим більше в умовах, коли і нашу територію окуповує іноземна держава і будь-які подвійні стандарти будуть використані проти нас).

2. Не лише Україна, а практично всі члени РБ голосували за резолюцію з засудженням Ізраїлю. 14 із 15 голосів "за" (включно з Британією, Францією, Японією тощо). Єдина країна, що утрималася - США. Але таке голосування США, по суті, також безпрецедентне, бо раніше США накладали вето на антиізраїльські резолюції, але тепер навіть американці не можуть заплющувати очі на відверте нехтування міжнародним правом.


Ізраїль скасував візит Гройсмана, бо Україна разом з усіма засудила окупаційні практики Ізраїлю

3. Ізраїль не є, не був і не буде нам союзником. Навпаки, він не голосував в ООН за резолюцію з засудженням російської агресії проти України (цю резолюцію підтримав увесь цивілізований світ), не підтримував інші важливі ініціативи України, не визнає Голодомор геноцидом, постачає війсьокву техніку Росії, і загалом Москва була і є для Ізраїля значно піроритетнішою країною, ніж Україна. Не треба плутати ізраїльські інтереси (як і інтереси будь-якої зарубіжної країни) з національними інтересами України.

"Ящо не розумієте, чому дипломати мають чинити так, а не інакше, навіть ціною істерики в одній безумовно важливій для нас країні, не виносьте вердиктів і не давайте безглуздих порад. Краще подумайте, наскільки серйознішими були б для України негативні наслідки, якби вона ні сіло ні впало проголосувала в РБ ООН інакше", - завершує Шамайда.

скандал сша україна ізраїль окупація

Знак гривні
Знак гривні