Чому не слід було звільняти Крисіна, підозрюваного в убивстві журналіста (ФОТО)

У п'ятницю, як відомо, Апеляційний суд утретє звільнив з-під варти Юрія Крисіна, якого обвинувачують у причетності до вбивства під час Євромайдану, 18 лютого 2014 року, столичного журналіста В'ячеслава Веремія.

Трійка суддів Паленик, Масенко, Присяжнюк звільнили з-під варти Юрія Крисіна, відомого як учасника епізоду зі вбивством журналіста В'ячеслава Веремія під час подій Майдану.

Але насправді особистість горлівського автиритета Шкафа - значно більш багатогранна. Він уже протягом 10 років живе та займається тітушиним "бізнесом" у Києві. І після Майдану він свій "бізнес" не згорнув.

Про це пише координатор медіаініціативи За права людини Мірія Томак:

"Відтепер, згідно з рішенням суду, він перебуватиме під домашнім арештом, з електронним браслетом, під контролем Національної поліції України. Але ми знаємо ціну і браслетам, і цьому контролю. Потім шукай вітра в полі.

Чому звільнення Крисіна з-під варти - рішення, м'яко кажучи, сумнівне?

Ось кілька аргументів.

- По справі вбивства Веремія Крисін має запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд. Утім, отримавши особисте зобов'язання, він бере участь у двох бандитських епізодах: по першому він отримує вирок (3 роки умовно з іспитовим строком в один рік), по другому слідство триває. І от щодо цього Крисіна, який перебуває ОДНОЧАСНО ПІД ПІДПИСКОЮ ТА НА ІСПИТОВОМУ СТРОЦІ і при цьому підозрюється у вчиненні ще одного злочину (з використанням вогнепальної зброї у групі осіб на секундочку), суд вважає достатнім домашній арешт. Ну ок...

- Як я вже писала близько місяця тому, під час обшуку в авто Крисіна були віднайдені оперативні установки на певних громадян, які доступні виключно працівникам правоохоронних органів. Питання: що ці матеріали робили в авто бандита і як вони там опинилися? На думку ГПУ, цей факт означає наявність корупційних зв'язків у Крисіна. Цілком логічно, тим більше що про такі зв'язки висловлювалися підозри і раніше. Але мене сьогодні дещо здивували репліки одного з суддів, який вичитував прокурора Донського за те, що він факт віднайдення цих матеріалів інтерпретує саме як корупцію і цим зводить наклеп на правоохоронців.

- Під час затримання по другій справі у авто Крисіна було віднайдено бойову гранату (той факт, що вона є бойовою - підтвердила експертиза).

- Свідки рейдерської атаки на заправку “Народна”, участь у якій інкримінується Крисіну, отримали смс-повідомлення з невідомих їх номерів, але із дуже прозорим для розуміння меседжем: скоро вас викликатимуть на допит в ГПУ, кажіть, що нічого не бачили. При чому, йдеться саме про тих свідків, які категорично та беззаперечно стверджували, що на заправці перебував Крисін і що саме він здійснив постріли в одного зі співробітників, який визнаний потерпілим. До речі, свою банду Крисін не здав. Злочин, як стверджує ГПУ, вчинено 30-ма особами під керівництвом Шкафа.

Ризики у випадку особи, яка, перебуваючи під запобіжним заходом та іспитовим строком, отримує від ментів оперативну інформацію, возить із собою бойові гранати, бере участь у рейдерстві та стріляє в людей? Ні, що ви, які там ризики, вважає суд.

До речі, ледь не забула згадати про позицію захисту Крисіна: у нього двоє малих дітей, він постійно хворіє, а ГПУ постійно все перекручує. Це для балансу, так би мовити. До речі, я передала Крисіну через його адвоката кількадесят запитань. З не-тер-пін-ням чекаю на відповіді.

Що ж тепер?

Ось прогноз від прокурора ГПУ Олексія Донського:
"Враховуючи, що ця особа своєю повердінкою довела наявність у нього сталих негативних соціальних установок, він швидше за все вживатиме всіх можливих заходів для того, щоб ухилитися від кримінальної відповідьності. Я зовсім не буду здивований, якщо він, зрозумівши безперспективність ситуації для себе, враховуючи всі ці обвинувачення, просто втече. І це буде логічне завершення цього судового рішення."

На мій погляд, опції у цій ситуації - дві. Справді втеча Крисіна в невідомому напрямку (програма мінімум) або й залякування свідків та вчинення нових злочинів (програма максимум)."

суд маразм майдан крисін

Знак гривні
Знак гривні